Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket visar upp sig på lördag

Kumla. Bibliotekets mångsidighet visas upp på lördag. Författarbesök, konstutställningar, högläsning och musik är något av innehållet.

Annons
Långlördag. Tomas Borg, Gertrud Åstrand, Sten Helgesson och Roland Englund kommer att jobba extra länge på lördag, då Kumla bibliotek visar upp sin verksamhet.

Biblioteket är så mycket mer än långa hyllkorridorer där man måste vara alldeles tyst. På lördag har biblioteket öppet extra länge med ett späckat program där man visar upp delar av den omfattande verksamheten, under rubriken Långlördag.

– Det här är första gången vi ordnar Långlördag, och vi hoppas kunna göra det igen, berättar Gertrud Åstrand, bibliotekschef.

Både barn och vuxna har möjlighet att lyssna till högläsning.

– Vi har sagostunder på svenska varje vecka, berättar Gertrud Åstrand. Nu ska vi prova att ordna sagostund på andra språk. På lördag blir det sagostund för barn på arabiska, bosniska och persiska. De blir de första av fler sagostunder på olika språk under våren.

Vid flera tillfällen under långlördagen ordnas även högläsning för vuxna. Och författaren Ludvig Rasmusson ska berätta om sin bok Åldersupproret.

Bibliotekets anställda kommer att göra egna, korta bokpresentationer, ge guidade visningar av biblioteket och visa bokbussen. För den som vill kan man också få information om så kallade Daisyspelare. Det är digitala talböcker för funktionshindrade, berättar bibliotekarien Tomas Borg.

Kaféscenen gästas av en poesicirkel som brukar träffas på tisdagarna. Under rubriken Varm och levande poesi, läser cirkeldeltagarna utvalda dikter. På scenen blir det också jazz och visor som framförs av elever från Kävesta folkhögskola.

I bibliotekets ungdomshörna visas delar av den tre timmar långa dokumentärfilmen om Kumla. Två konstutsällningar visas också, av och Kumla släktforskarklubb och Naturskyddsföreningen presenterar sig.Bibliotekets utlåning av skönlitteratur sjunker, men för att möta det startar Kumla bibliotek nu ett lotteri med premiär på lördag.

– Våra storlånare kommer att kunna vinna fina bokpriser varje månad, berättar Tomas Borg.

Som en förlängning av långlördagen blir det barnteater på söndagen: Tripp, Trapp, Trull och jätten Dumdum.

Mer läsning

Annons