Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag delas ut för Larsmässovigsel

Är du kvinna, från Kumla och ska gifta dig i augusti? Då finns chans till ekonomiskt bidrag. Bakom det står Lars Pärssons donation till Kumla församling från år 1925.

Annons
Plats för vigsel. Den som står brud lördagen närmast den 10 augusti i Kumla kyrka, har möjlighet att ansöka om ekonomiskt bidrag. Sara Eidevald visar den brudkrona man har möjlighet att låna.

 – Det är lite speciellt och kul att man kan få bidrag till en vigsel, det tror jag inte så många vet om, säger Sara Eidevald, kommunikatör i Kumla församling.

Det var 1925 som församlingen fick ta emot en gåva från Lars Pärsson i Blacksta på 5 000 kronor.

– Lars var den tidens starke man i socknen. Han skötte socknens finanser vid sitt skrivbord, berättar Kerstin Engelbertsson som är medlem i kyrkorådet och Kumla-Sannaheds hembygdsförening.

I en donationshandling från 22 juli 1925 anger Lars Pärsson att han fått en pengagåva från goda vänner på sin 70-årsdag 1924, som ska användas till allmännyttiga ändamål. Därför vill han skapa fonden ”Lars Pärssons minnesfond till bröllopsgåfva åt Larsmässobrudar”. ”Mindre bemedlade brudar” som i huvudsak ägnat sig åt lantbruk innan äktenskapet, och som gifte sig med torpare eller småbrukare skulle ha företräde.

– Lars var själv lantbrukare och hade inga barn. Han bodde i Blackstastugan som fortfarande brukar visas av hembygdsföreningen någon gång varje sommar. Varför han valde just Larsmäss är inte helt klart, mer än att namnet Lars firas den 10 augusti, säger Kerstin.

Enligt Statistiska centralbyrån var 5 000 kronor år 1925 värt knappt 130 000 kronor omräknat i dagens pengavärde. Det var dock endast räntan som skulle delas ut till församlingens brudar. Med tiden har pengarna växt, men de ekonomiska bidragen har inte blivit så stora eftersom bara räntan delades ut. 2007 fick stiftelsen ett särskilt tillstånd från Kammarkollegiet att dela ut även kapitalet.

– Det betyder ju att pengarna i fonden kommer ta slut så småningom, så man får passa på att ansöka nu, säger Sara Eidevald.

Beroende på hur många som söker handlar det troligtvis om några år.

Kravet på att bruden måste gifta sig i Kumla kyrka och vara folkbokförd i Kumla församling finns kvar, men inte att de måste ägna sig åt lantbruk. Det villkoret är svårt att uppfylla i dag. Eftersom många vill gifta sig på en lördag har man även utvidgat kravet till att det är den lördagen närmast den 10 augusti som gäller.

– Eftersom det är ett visst datum det handlar om sker urvalet ganska naturligt eftersom man inte kan ha hur många vigslar som helst i kyrkan på en dag, förklarar Anna Markström, kanslichef i Kumla församling och fortsätter:

– En enskild brud kan högst få 10 000 kronor men det finns 20 000 kronor att dela på om det är fler som gifter sig den dagen.

Ansökan måste lämnas till församlingen innan den 30 april.

Mer läsning

Annons