Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Här skapasfina sommarminnen

Under två perioder i sommar deltar 80 barn från Kumla på kolloverksamheten på Kumlagården nere i Åsa. NA har träffat några av föräldrarna som berättar om vad kollot betyder för dem och deras barn.

Annons
Hemma igen. När bussen från Åsakollonin kommer till Vialundsskolans parkering har föräldrarna stått länge i solskenet och väntat på sina barn. Efter tio dagar på kollo har mamma Annika Hjärterström och 10-åringarna William och Therese mycket att prata om efter en snabb hemkomstkram.

Egna fina minnen från kollovistelser, en trängd ekonomi och barnens egna önskemål. Anledningarna kan vara flera till att ansöka om en plats för sitt barn på Kumlagården.

– När man har många barn så kan ofta utgifterna vara svåra att gå i land med.

Det säger lastbilsmekanikern Jonas Andersson. Hemma finns fem barn i åldrarna 2 till 12 år. Sambon är arbetslös, och Jonas säger att ekonomin ofta kan vara pressad.

När 8-åringen Albin kom hem från skolan med ansökningspapper till Kumlagården och sa att han ville åka dit, lät det som en bra idé på flera vis.

På egen hand

– Det ger honom möjlighet att åka iväg på egen hand och vara med kompisar. Det blir inte att vi åker iväg på så mycket med familjen, främst på grund av att det logistikmässigt är svårt med fem barn.

Albin hade räknat med att få flera av sina skolkamrater med sig ner till Kumlagården. När det visat sig att han var den enda ur kompisskaran som blivit antagen, var det nära att han stannade hemma. Men nu finns han ändå på Kumlagården fram till den 2 juli.

– Vi får väl se så småningom vad han har att berätta för oss. De två första kvällarna är det sagt att vi inte ska ringa. Sen är det klockan 17–19 som gäller för telefonsamtal, säger Jonas som har en lista med förhållningsorder kring vad som gäller under Albins kollovistelse.

Även Annika och Anders Hjärterström har fem barn. Annikas 10-årige son William och Anders 10-åriga dotter Therese har deltagit i sommarens första kolloperiod på Kumlagården, och då för första gången provat att bo borta.

Sparsam kontakt

Kontakten mellan föräldrar och barn ska vara sparsam, för att barnen ska träna sig i att vara självständiga utan mamma och pappa. Men det finns andra sätt än direkta samtal att hålla sig uppdaterad:

– Jag har följt kollot på deras blogg flera gånger om dagen. Och fått brev från William som gjorde mig tårögd. Han skrev att jag hade rätt, det var verkligen så kul på kollo som jag sagt att det skulle bli, säger Annika och visar Williams korta brev med spretig handstil.

Annika har en gravt funktionshindrad son, som kräver att antingen Annika eller en assistent är med honom dygnet runt. Med familjens två yngsta barn ute ur huset en period blir det något lugnare för Annika.

– Jag pluggar också, till kock i Grythyttan. Så visst är det svårt att få tiden att räcka till. Och några utlandsresor tillsammans blir det inte i vår familj, säger Annika som är glad över William och Thereses möjlighet att få komma bort en tid på kollot.

– De verkar ha gjort så mycket roligt där nere, så nu är jag nästan rädd för att de ska känna att de har långtråkigt när de kommer tillbaka hem.

Staffan Kjämpe och Jenny Leijen hade sina tvillingdöttrar med på första kolloperioden.

– Jag är från Karlskoga och som barn var jag på kollot i Rudskoga. Upplevelserna därifrån räcker hela livet, och det var något som jag ville att även mina barn skulle få med sig. Barn växer och utvecklas när de är hemifrån utan föräldrarna, säger Staffan Kjämpe.

Tid för sig själv

– Som extra bonus får man mer tid för sig själv. Tiden är ju egentligen den samma, men det blir en annan avkoppling när man inte hel tiden måste ha ett öga på flickorna, säger Jenny Leijen.

Sussie Lundström är arbetslös och ensamstående mamma till sönerna Mathias och Michael. Somrarna tillbringas mestadels hemma i Kumla med enklare dagsutflykter. Men 12-årige sonen Mathias får en egen semester då han i år deltar på sitt fjärde kollo.

– Under åren har han hunnit med att utses till både årets lillebror, årets sjusovare och årets telefonist beroende på att han var den som fick flest samtal hemifrån från mig eller andra i släkten, säger Sussie och skrattar. Hon har själv många fina minnen från Kumlagården från tiden då hon själv var där på kollo.

– Anmälningsavgiften på närmare tusen kronor är en kännbar utgift, men eftersom jag visste om den långt innan så funkar det. Jag planerar ekonomin noga och prioriterar alltid barnen först, så att de i möjligaste mån ska kunna få det de behöver.

Sussie hoppas på att verksamheten vid Kumlagården fortsätter, även när hennes egna söner blivit för gamla för att kunna delta. Hon önskar att fler skulle bli stödmedlemmar, så att pengarna kan räcka till fler kolloperioder varje sommar.

– Det betyder mycket för många att kollot finns. Och personalen där är underbar. De jobbar verkligen stenhårt för barnens skull.

- Du hade rätt mamma, kollo är kul, skriver William i brevet hem.
Brev från kolonin. Annika Hjärterström säger att hon blev tårögd över det korta brevet från sonen William som han skrev från kollot i Kumlagården.
Lekarna vid Kumlagården avbryts för gruppfotografering. På bloggen från kollot läggs hela tiden bilder och text ut som föräldrarna kan föjla hemifrån.
Brev från kolonin. Annika Hjärterström säger att hon blev tårögd över det korta brevet från sonen William som han skrev från kollot i Kumlagården.

Fakta kollo

Föräldrar till barn upp till årskurs sex är välkomna att ansöka om en kollo-plats vid Kumlagården i Åsa.

Under två perioder i sommar deltar sammanlagt 80 barn på kollo-verksamheten.

Antalet ansökningar var det dubbla, 160 stycken.

Kostnaden är 990 kronor för tio dagar, oavsett om ett eller flera barn i en familj deltar.

Kollot bedrivs av Kumla Barnens dag-förening, som arrangerat kollo varje år sedan 1947.

De senaste åren har Kumla kommun gått in och stöttat verksamheten genom extra bidrag.

Nu finns även möjlighet för allmänheten att vara stödmedlemmar, genom att sätta in 200 kronor på bankgironummer 606-1915. Pengarna går oavkortat till verksamheten vid Kumlagården.

Mer läsning

Annons