Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bilskrotarna kan överleva"

Sven-Erik Ekholm som äger Ekholms Bildemontering AB i Kvarntorp har vunnit en dom i Miljööverdomstolen som blir prejudicerande för landets alla bilskrotar.

Annons
Vann viktigt mål. Sven-Erik Ekholm som äger Ekholms Bildemontering AB i Kvarntorp har vunnit en dom i Miljööverdomstolen som blir prejudicerande för hela bilskrotningsbranschen. Målet har gällt om så kallade pick and pay-bilar ska räknas in i den säkerhet som skrotarna garanterar för framtida miljöinsatser.

Länsstyrelsen ville att samtliga bilar Ekholm hade i lager skulle räknas in i det säkerhetsbelopp som bilskrotarna garanterar för framtida miljöpåverkan. I Ekholms fall rörde det sig om en höjning av säkerheten från 600 000 kronor till 2 miljoner.

Ekholm överklagade och fick rätt i miljödomstolen. Länsstyrelsen drog då fallet till högsta instans som även den gick på Ekholms linje.

– Jättekul att vi fick en dom som följer lagen och medför att bilskrotarna kan överleva, säger Sven-Erik Ekholm.

– En bra dom för branschen. På sikt hade ett sådant förslag även kunnat bli ett negativt slag mot miljön, säger Michael Abraham som är vd på Sveriges Bilskrotares Riksförbund.

Som det är i dag är målet att 85 procent av bilarna ska återvinnas – ett mål som utökas till 95 procent 2015. Det målet hade blivit svårt att nå upp till om länsstyrelsen fått rätt om storleken på säkerhetsbeloppet tror Abraham.

På länsstyrelsen deppar man inte alltför mycket över motgången i Miljööverdomstolen.

– Vi var ute efter att få ett prejudikat och det har vi fått nu, säger länsjuristen Johan Strandberg.

– Mot bakgrund av den nya lagstiftningen där bilskrotarna lyder under miljöbalken behövde vi få en praxis. Det var enda anledningen till att vi drev domstolsprocessen mot Ekholms, förklarar Strandberg.

Mer läsning

Annons