Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland drakar och prinsessor på Kvarntorpshögen

Den pyrande röken blir till drakars andedräkt, och i tegeltornet kan Rapunzel gömma sig. Allt är möjligt i sagornas värld på Kvarntorpshögen.

Annons
En trygg hand. Efter allt tal om drakar som man måste akta sig för så börjar Max Eklind se sig om med oro i blicken. Skönt att kompisen Julius Sebon kan erbjuda en trygg hand att hålla i.

Den yngste deltagaren är bara 14 dagar gammal, och bärs djupt nedbäddad i bärselen på mammas mage. Han förstår inte det som muntligen berättas, men kanske förnimmer han ändå känslan.

För en sagoberättelse på Kvarntorpshögen blir ju så mycket mer än bara själva berättandet. Här kan man känna vinden mot huden och lukten av svavel som alldeles säkert kommer från en drake, samtidigt som lärkan drillar högt i skyn.

Som på beställning sätter sig en av lärkorna på stenmuren till Hesperidernas trädgård. Det ses som ett säkert tecken på att draken inte är där just då, och berättaren Tomas Borg vågar därför smyga sig fram. Där finner han en stor korg med äpplen som tas med för att ätas under den fortsatta färden.

Systrarna Elsa och Linnea traskar på i sina färgglada gummistövlar. Sagoberättarna Lisbeth Evaldsson och Tomas Borg är de välbekanta med sedan tidigare, men miljön på Kvarntorpshögen är helt ny för dem.

Alla kikar in i Ulla Viottis tegeltorn, för att se om Rapunzel finns hemma. Eller kanske är det där som draken söker skydd när det blåser mycket, som en pojke föreslår.

Inne på Arken fortsätter spänningen, då det berättas om Jack och bönstjälken.

Visste ni förresten att Marc Broos statyer är jättar som träffats av solens strålar och därför blivit förstelnade?

På torsdag klockan 10 är sista chansen för den som vill lyssna till sagor bland konstverken på Kvarntorpshögen.

Samling för sagor. Tomas Borg samlar barnen genom att spela på flöjten.
Sagor i konstmiljö. Lisbeth Evaldsson berättar om då den elaka häxan klippte av Rapunzels långa hår, så att prinsen inte längre kunde komma upp till henne.
Någon där? Elsa Segelberg tittar efter om möjligtvis Rapunzel finns inne i Ulla Viottis tegeltorn.
Har ni sett? Tomas Borg pekar bort mot Malanganerna, som kom att ingå i sagoberättandet.

Mer läsning

Annons