Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommande sommar gör vintern lättare

Den mörka solrosen floristen sträcker sig stolt mot skyn, och den prisbelönta rudbeckian är full av knopp. Det högsäsong vid Gun-Britt Sohlbergs blomsterodlingar i Hällabrottet.

Annons
Älskar solrosor. - Många har i dag svårt för gula blommor. Det har jag svårt att förstå. Jag älskar till exempel solrosor, säger Gun-Britt Sohlberg.

Sensommarsolen värmer behagligt där den når fram över skogen. Det rikliga regnandet sista tiden har gjort gott åt de torra sandjordarna, och nu frodas alla blommorna som bäst.

– Jag orkar vintrarna bättre genom mina minnen från somrarna här, säger Gun-Britt då hon blickar ut över färgprakten.

Ända sedan 1990 har Gun-Britt helt på egen hand drivit upp blommor. Upp till 12000 plantor planteras varje vår hemma i växthusen, för att sedan få växa sig stora ute på fälten.

Stora delen av dagen går åt till skötsel av odlingarna.

– Min man har rest bort på solsemester nån gång, men jag lämnar aldrig hemmet över natten. Och nej, jag längtar aldrig bort. Jag trivs utmärkt med att vara hemma.

Gun-Britt pratar mycket och gärna- men avbryter sig då en amiralfjäril landar på en stor röd cinia. Tysta beundrar vi hur vacker den är.

– Annars är det allt mindre fjärilar, och det är en utveckling som bekymrar mig, säger Gun-Britt som är medlem i världsnaturfonden.

– Jag skulle aldrig komma på tanken att spruta mot ogräs här, även fast det innebär att jag istället får rensa många många gånger varje säsong.

Så här på sensommaren arrangeras många marknader, vilket innebär en stor blombukettstid.

Vid små bord ståendes direkt ute på det stora blomfältet binder Gun-Britt blandade buketter av solros, aster och cinia.

Vad gäller eternellbuketterna hänger de på tork i riklig mängd såväl i den lilla boden intill odlingen som hemma i förråd, garage och intilliggande hus.

Men Kumlamarken och torghandeln får från och med i år klara sig utan blommor från Hällabrottet.

– Det var deprimerande först, när jag fick åka hem med osålda plantor, och jag frågade mig vad jag gjorde för fel. Men det var helt enkelt så att konkurrensen var för hård, och lönsamheten för dålig.

De största farorna för Gun-Britts blommor är torka på sommaren och frostnätterna nu på höstkanten. Till viss del vattnas landen under svåra torktider, och vid någon enstaka kall natt drar Gun-Britt över blommorna skydd.

Men ytterst är det naturen som bestämmer hur blommorna utvecklar sig, och hur lång säsongen blir. När allt vissnat ner återstår bara en sak för Gun-Britt- att slå sig ner inne i stugvärmen med växtkatalogen och planera för nästa säsong.

Skördetid. Nu är tiden då det blommar som vackrast på Gun-Britts land.

Mer läsning

Annons