Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende oroas av utbyggnadsplaner

Gärna en expansiv kommun, men inte på bekostnad av värdefull landsbygd. Många boende i Brånsta, Sånnersta och Örsta är mycket oroade av kommunens utbyggnadsplaner i området.

Annons
Ken Johansson, Ronny Norén och Peter Öbro bor alla på den stadsnära landbygden som nu berörs av kommunens utbyggnadsplaner för bostäder.

Genom att bilda en byförening och samla in närmare 300 namn, tycker de boende vid Brånsta, Sånnersta och Örsta att de tydligt markerat sitt ställningstagande mot kommunens utbyggnadsplaner.

– Men det har varit helt tyst från kommunledningen, både vad gäller information inför deras planer och respons på våra protester, säger Peter Öbro, föreningens ordförande, som sedan sju år tillbaka bor på en gård i Brånsta.

Bakåtsträvare

Styrelsens medlemmar poängterar att de inte vill framstå som bakåtsträvare. Många har nytta av att bo i en kommun med expansiv hållning, säger de, men tycker samtidigt att Kumla kommuns planer är omoderna.

– Näringslivet måste också hänga med. Ett bostadsområde här ute hotar att bli endast ett ytterområde av det slag som vi redan i dag ser på allt för många håll, utan närliggande butiker och utan kommunikationer, säger Ken Johansson, föreningens kassör.

– Var är det mest rimligt att bygga och för minsta kostnad? De borde bygga ut staden genom en förtätning av de områden där det redan i dag finns arbetsplatser, service, skola och kollektivtrafik, tycker Peter Öbro.

Sömnlösa nätter

Ronny Norén har flera sömnlösa nätter bakom sig. Efter en period inne i Örebro fick han hemlängtan till landsbygden och 1999 tog han över föräldragården i Örsta. Han skulle gärna utveckla gårdens lantbruk, men känner på grund av kommunens planer en stor osäkerhet inför framtiden.

Han är också starkt kritisk till redan gjorda satsningar.

– Kommunen anlägger ett konstlat naturområde i en sjöpark, trots att riktig natur finns inpå knuten. Samtidigt sitter mina barn med stenciler i skolan för att det inte finns några pengar till böcker. Det är svårt att förstå, säger Ronny Norén som vill strida så långt han kan för att bevara miljön runt sitt hem.

Kommunens utbyggnadsplaner kan stöta på hinder om inte privata markägare släpper till mark.

Inte minst av den anledningen tycker styrelsen i byföreningen att kommunen borde ha värnat om att föra en närmare dialog.

Mer läsning

Annons