Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbussen blir vallokal för förtidsröstarna

På onsdag när valet rullar igång på allvar kommer bibliotekets bokbuss för första gången att fungera som vallokal vid valen till riksdag, kommun och landsting.

Annons
På måndag rullar Kumlas bokbuss iväg med dubbla uppdrag. Då kommer innevånarna i Kumlas utkanter att både kunna låna böcker och förtidsrösta till riksdag, kommun och landsting. Det är Ulric Öhman, valnämndens ordförande Thomas Andersson och bibliotekarie Tomas Borg glada över.

– Vi gör så här för att så många som möjligt ska få en möjlighet att rösta, säger Thomas Andersson som är ordförande i valnämnden.

Redan vid förra årets EU-val for bokbussen i Kumla kommun med det dubbla syftet att fungera som vallokal och bibliotek. Då passade 218 av innevånarna i kommunens utkanter att rösta – ett bra resultat i ett val som brukar hålla ett lågt valdeltagande.

För dem som vill förtidsrösta via bokbussen gäller det att titta in på bibliotekets hemsida där bokbussens turlista finns. Men bussen kommer också att användas son vallokal även när den inte är ute på rull i kommunen med låneböcker.

Onsdagarna den 8:e och 15:e september kommer bussen att vara uppställd vid Ericsson mellan klockan 13 och 15 då de har skiftbyte.

– Fredagen före valet kommer den att finnas på parkeringen vid Ica Maxi, men fler platser kan bli aktuella, säger Ulric Öhman som ansvarar för poströstningen.

Väljer man att förtidsrösta i bokbussen behöver man inte ens ha med sig sitt röstkort. I bussen finns en uppkopplad dator med skrivare, så att det går att skriva ut ett röstkort på plats. Det enda som behövs är en id-handling. I det fallet duger det gott med körkort, pass eller en av personalen känd person som kan intyga vem man är. Det spelar heller ingen roll om man bor i en annan kommun – de rösterna skickas vidare dit de hör hemma.

De övriga platserna i Kumla kommun som det går att förtidsrösta på är biblioteket under de ordinarie öppettiderna. Även i Stadshusets foajé kommer det gå att rösta – det kommer dessutom att vara öppet mellan klockan 10 och 15 de två lördagarna närmast valdagen.

Söndagen innan valsöndagen den 19 september kommer servicehusen Kvarngården och Solbacka att vara öppna för förtidsröstning mellan 13 och 14.30 samt mellan 15 och 16 vid servicehusen Kungsgården och i Sannahed.

– Jag hoppas att den här beredskapen ska innebära att vi minst kommer att nå upp till valdeltagandet på nära 82 procent vid valet 2006, säger Thomas Andersson.

Mer läsning

Annons