Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbussen förstaval för många

Klockan är kvart i fem på eftermiddagen och Örjan Eriksson är på plats med bokbussen vid macken i Ekeby. Han har precis hunnit ställa ut flaggan som visar att det går rösta i bussen när den förste förtidsröstaren står där med väl igenslickade valkuvert och röstkort.

Annons
När bokbussen kom till Ekeby fick boklånare samsas med förtidsröstare om utrymmet. Michael Oldin väntar på att hustrun Anette ska rösta. - Kanonbra service att kunna förtidsrösta i bokbussen, tyckte de.

I år är det premiär för Kumla biblioteks bokbuss att fungera som röstlokal till riksdag, kommun och landsting.

Sedan den 1 september har boklånare och förtidsröstare fått samsats om utrymmet i bokbussen. I flera fall är de samma personer.

Men för Ilkka Ylikoski är det förtidsröstningen som är enda anledningen till bussbesöket.

– Jag såg på Kumlas hemsida att det gick att förtidsrösta på bokbussen och det passade mig utmärkt. Det hade blivit lite bökigare för mig att rösta annars.

Han jobbar i Örebro och åkte direkt till bussen för att rösta. I och med det fick Örjan Eriksson skriva ut en dubblett av Ilkkas röstkort.

– Bra att få prova utrustningen. Hittills har datakontakten med Valmyndigheten fungerat störningsfritt, säger valförrättare Eriksson.

Under tiden har boklånarna Helena Wahlberg och Patrik Johansson cyklat hem och hämtat sina röstkort. De kan inte rösta i vallokalen på själva valdagen och såg lösningen på sina röstningsproblem när de lämnade tillbaka sina låneböcker.

– Suverän service att kunna rösta i bokbussen.

Paret Anette och Michael Oldin är av samma åsikt.

– Kanon, nu behöver vi inte låsa upp vår söndag till att rösta i vallokalen. I stället kan vi ge oss ut och leta svamp.

Och hur ska då ”valförrättare” Örjan Eriksson själv klara av sitt val.

– Jag har redan förtidsröstat här i bokbussen, för att se att allt fungerade som det skulle.

Under de första två veckorna som bokbussen fungerat som vallokal har 77 personer valt att förtidsrösta på bussen. Av dem är det åtta som röstat till andra kommuner.

Mer läsning

Annons