Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga nöjda med vetorätt

Naturskyddsföreningen har lyft frågan om att införa ett lagstadgat förbud mot uranbrytning. De borgerliga partierna tycker dock att det tills vidare räcker med det kommunala veto som finns i dag.

Annons

Naturskyddföreningens enkät delades ut till riksdagsledamöterna för de olika partierna i varje län.

På frågan ”Anser du att Sverige ska införa ett lagstadgat förbud mot uranbrytning i vårt land?” svarar De rödgröna ja, medan de borgerliga partiföreträdarna svarar nej.

– Vi vill behålla det kommunala veto som finns i dag. Det ska vara upp till varje kommun att bestämma om man vill tillåta en uranbrytning eller inte, säger Elisabeth Svantesson (M).

– Vi ser ingen anledning i dag till att det kommunala vetot inte skulle vara tillräckligt starkt. Om det framkommer andra uppgifter längre fram så får vi i sånt fall se över lagstiftningen då.

Centern går längreSvantessons uppfattning delas av Kumlas moderat Maria Haglund. Hon är, liksom samtliga andra partiföreträdare i Kumla, stark motståndare till uranbrytning.

Centerpartisterna går ett steg längre. De är visserligen tveksamma i dagläget till att lagstifta, men vill samtidigt att det kommunala vetot ska gälla redan under provborrnings- och prospekteringsstadiet. Skulle uranbrytning sedan ändå, trots vetot, vara på väg att komma till stånd vill centerpartiet även att lagstiftningen skärps.

Mer läsning

Annons