Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolag söker informatörer

Vem vill bli miljöinformatör? Kumla bostäder söker nu tre-fyra personer som kan informera hyresgästerna om bland annat sopsortering.

Annons

Kumla bostäders hyresgäster har sedan länge möjlighet att sopsortera på hemmaplan. I soprummen finns möjlighet att lägga exempelvis kartong, flaskor och plast i separata kärl.

Men sopsorteringen sköts inte på bästa sätt av de boende.

– Vi ser att vi har ett behov av bättre ordning i våra soprum, säger Kumla bostäders vd Lars Hallbergson.

Det handlar dels om ekonomi. Kumla bostäders anställda får ibland lägga arbetstid på att städa upp och sopsortera när hyresgästerna lagt skräp i fel kärl, eller lämnat skräp som borde skjutsas till en miljöstation.

De företag som sköter insamlingen åt Förpackningsinsamlingen nekar också att ta med sig kärl om inte rätt sak ligger på rätt plats.

– Det är också ett arbetsmiljöproblem. Om exempelvis glödlampor hamnar i fel kärl kan de som tar hand om soporna skada sig, tillägger Lars Hallbergson.

De som anställs för informationsprojektet skulle kunna räkna med anställning ytterligare en tid efter det att Kumla bostäders hyresgäster fått ”miljöbesök”.

– Tanken är att de ska kunna fortsätta och informera även andra Kumlabor i samband med att kommunen ändrar sophämtningsrutiner, säger Hallbergson.

Kommunfullmäktige antog förra året en ny avfallsplan. Den innebär bland annat att kommunen under året kommer att erbjuda Kumlaborna två sopkärl, ett för vanligt hushållsavfall och ett för komposterbart avfall.

Än så länge finns dock inga personer som kan börja miljöinformatörsjobbet.

– Vi har haft kontakt med arbetsförmedlingen och har pratat med några personer, men än har vi inte fått tag på några, säger Lars Hallbergson, som säger att man söker efter personer som är något av eldsjälar och som gärna talar fler språk än svenska och kan jobba på tider när folk är hemma.

Mer läsning

Annons