Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra drag på torget på Kumladagen

Mycket ska hända på Kumla torg helgen som kommer. Nytt för årets upplaga av Kumladagen är att det blir schack på torget.

Annons
Håller pjäserna i schack. Tomas Borg och Göte Pettersson möttes tidigare i veckan på Kumla torg för att se till att bönderna, tornen, löparna och de andra schackpjäserna var i gott skick inför lördagen då det blir schack på torget.

Mellan uttagsautomaterna och fontänen ligger 64 rutor i svart och vitt. De är lätta att missa, men under fem timmar på lördagen, kommer det att vara bra drag bland rutorna. Göte Pettersson, som är en av de framgångsrika schackspelarna i avsomnade Kumla schacksällskap, kommer att finnas på plats.

– Jag vill göra det här för att hedra minnet av Erik-Olov Åsenlund som var sällskapets ordförande i 27 år, berättar Göte.

Skänkte schackpjäser

När schacksällskapet fyllde 70 år skänkte Kumla kommun den uppsättning pjäser som ska användas på lördag. I måndags möttes Tomas Borg från Kumla bibliotek och Göte Pettersson för att se att alla pjäser mådde bra.

– Det är möjligt att vi får tvätta av dem lite innan lördag, noterade Tomas när han sett de dammiga pjäserna.

Med start klockan elva kommer Göte Pettersson att spela upp det parti som ingår i musikalen Chess som hade premiär för 25 år sedan. Partiet är rent påhittat och bara spelat på scen.

– Men man tror att det är det ryska schackesset Viktor Kortjnoj som gjort partiet, säger Pettersson.

Vid sidan om det snillrika, men uppdiktade partiet, så kommer Kumlaborna naturligtvis själva att kunna spela i storformat, och grubbla över vilket drag som kan leda till att motståndaren blir helt matt.

Mer läsning

Annons