Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna tillbaka på banan

– Det är inte mycket att prata om, tycker tioårige Linus Andersson ett halvår efter den svåra olycka han och brorsan Joel var med om. Fast de båda har fått vänja sig vid att många vill veta hur det gick och fascineras av att de åter kör speedway.

Annons
Tillbaka på banan. Indianernas framtid är tillbaka på cyklarna och det går bra. I resultatlistorna finns det inget som tyder på att Joel och Linus Andersson var allvarligt skadade för mindre än ett halvår sedan. Bild: THERESE ANDERSON

Sannaheds motorstadion på lördag morgon. Om några timmar är det tävling i speedwayens knatteserie. Förare och föräldrar anländer så smått till depån. För familjen Andersson från Hardemo, med speedwaykillarna Joel och Linus, är det en helt vanlig helg. Det är fullt fokus på speedway, precis som det är i stort sett varje helg från april till oktober.

Krockade på gården

Men för ett halvår sedan var det väldigt lite som talade för att det skulle bli en vanlig säsong. Joel och Linus krockade hemma på gården utanför Hardemo när de testade sina nya motocrosscyklar.

Riktigt vad som hände kommer de aldrig få veta. Både Joel och Linus minns inget av själva olyckan.

Resultat blev hur som helst att Joel krossade knät och bröt armen, medan Linus fick allvarliga blödningar i hjärnan, slog ut flera tänder och bröt lårbenet. I en dryg vecka låg han i respirator.

Efter tre veckor på sjukhus fick Linus och Joel komma hem. Och efter tre veckors jullov och vård hemma var det dags att börja skolan igen, i rullstol och på kryckor. Första tiden var de nästan lika mycket på USÖ som på skolan.

– Det kändes som att vi hade klippkort på sjukhuset. Vi var där i stort sett varje dag för olika saker, berättar pojkarnas mamma Marie Andersson.

Det var läkarbesök för att kolla den krossade knäskålen och ett annat för att följa upp hur det gick med blödningen i Linus hjärna. Därutöver en mängd besök på habiliteringen där bröderna fick sjukgymnastik.

Tillbaka i knattelaget

Till påsk drog speedwaysäsongen i gång och då var både Linus och Joel, mirakulöst nog, återigen med i Indianernas knattelag.

Lite för tidigt för Joel tyckte sjukvården eftersom han inte hunnit få tillbaka full muskelstyrka i sitt skadade ben.

– Fast jag cyklade en mil om dagen och hade mycket sjukgymnastik, säger Joel.

Det betalade sig. Nu är musklerna på båda benen i stort sett likvärdiga.

Fyra i Sverige

Den enda bestående skadan är att Linus fått lite sämre arbetsminne.

– Det är trots allt inte hela världen. Våra barn lever ju, säger Marie.

De båda bröderna tycks inte ha hämmats alls av olyckan och sina skador. Joel är rankad fyra i Sverige bland 14-åringarna och 10-årige Linus, som har dispens för att få tävla i knatteserien, har kört in många poäng i laget.

– Han är ju tvärminst av alla, men i en av tävlingarna blev han poängbäst, berättar Marie.

Stoltheten över sönernas framgångar blandas samtidigt med oro.

– Jag var orolig redan innan, men nu är det ännu värre, säger hon.

– För min del hade de lika gärna fått sluta, men det här är ju samtidigt deras stora intresse.

Nej, några planer på att byta bort motorsporten på grund av olyckan har varken Linus eller Joel.

– Olyckan är inget som jag tänker på när jag kör, säger Joel.

Och brorsan Linus instämmer, uppenbart less på att olyckan dras upp igen.

– Det är inget att prata om.

De tittar hellre framåt. Mot tävlingarna i knatteserien och mot den dag om några år när det är dags att byta knattecykeln på 80 kubik mot en fullstor på 500 kubik.

Eller mot resan till Vojens på Sydjylland om några veckor. Då väntar junior-VM för Joel och resten av familjen är med och hejar på.

Fotnot: På hemsidan www.anderssonracing.se finns resultaten från gårdagens knattematch mellan Indianerna, Vetlanda och Piraterna.

Full fart igen. Depån på Sannaheds motorstadion är som hemma för Joel och Linus Andersson. Den allvarliga olyckan i november har båda lagt bakom sig, de koncentrerar sig på sin speedway – här och nu.

Mer läsning

Annons