Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruna tunnor fick grönt ljus

Införandet av en brun komposttunna har fått grönt ljus. Beslutet fattades av ett helt enigt kommunfullmäktige.

Annons

Förberedelserna för ett nytt sophanteringssystem har pågått en längre tid. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags fattades det formella beslutet som gör att Kumlas villaägare från och med i vår kan välja att komplettera sin gröna tunna med en brun tunna för komposterbart avfall.

– Jag skulle vilja uppmärksamma att vi är på väg in i något nytt, sade Katarina Hansson, miljö- och byggnadsnämndens ordförande (S) innan det var dags för beslut.

Hon hoppades att många hushåll ska börja abonnera på en brun tunna för komposterbart avfall.

– För det är ju inte så att det här blir dyrare, utan billigare, sade Hansson och gav som exempel att den som byter sitt gröna 190 liters kärl mot ett brunt och ett grönt 140 liters kärl får lägre soptaxa.

– Det här är ett bra steg på vägen, men jag hoppas att vi kan gå vidare och få hushållsnära sopsortering på sikt, sade Mats Hellgren, M.

Tankar har funnits på att införa ett system där villaägare får möjlighet att i sin egen tunna skilja exempelvis plåt, kartong, komposterbart material från det övriga restavfallet. Det förutsätter dock ett samarbete med fler kommuner och ligger för närvarande på is.

Även miljöpartiets Mats Gunnarsson välkomnade beslutet.

– Det är bra att vi kan fatta det här beslutet i full enighet, möjligen är det lite sent, tyckte Gunnarsson och hänvisade till att den kommun där han har sina rötter har infört ”tvåtunnorssystemet för länge sedan”.

– Och det är en kommun med mycket större avstånd än Kumla.

Till en början kommer det komposterbara avfallet att transporteras till Atleverket i Örebro där matavfall blir till matjord.

På sikt avser Kumla kommun att bygga en rötningsanläggning vid reningsverket. Där ska det tillverkas gas som kan producera både el och värme till den nya badanläggningen.

Mer läsning

Annons