Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullerplank behövs men pengar saknas

Trafikverkets utredning om buller från järnvägen i Kumla har nått Rickard Jämtmark på verksamhetsområde Samhälle.

Annons

– Vad jag kan se av utredningen finns det anledning att vidta åtgärder, säger Jämtmark.

Det var efter spårbytet för ett år sedan som de boende utmed järnvägen upplevde att de blev mer störda av järnvägstrafiken än tidigare. Det ha sedan resulterat i insamling av namnlistor i omgångar. Namnlistor som sedan skickats till Trafikverket.

Under tiden har Trafikverket vidtagit en bullerutredning för de centralare delarna av Kumla. Det är den som Rickard Jämtmark på verksamhetsområdet Samhälle inom Trafikverket nu fått.

– Jag kommer att rekommendera plank, men till det finns nog inte pengar på en två-tre år, säger Jämtmark.

Att få fram de pengarna blir ett arbete för Trafikverkets investeringsdivision.

Jämtmark tror att den första åtgärden blir att byta ut fönster i samtliga rum som vetter mot spåren. Redan tidigare har flertalet fastighetsägare fått fönstren i sina sovrum utbytta, men nu kan det alltså bli dags att byta i de övriga rummen.

– Det kan det nog bli tidigast tal om till nästa år, förklarar Jämtmark.

När det gäller planken så kommer det att bli en kostsam affär. Enligt bullerutredningen skulle det behövas plank på 1,5 kilometer lång sträcka. Ett tre meter högt plank kostar 15 000 kronor löpmetern, men vilken höjd som skulle behövas kan Jämtmark inte gå in på i dagsläget.

– Det enda jag vet är att de pengarna inte finns i dag, säger han.

Så de boende utmed utmed järnvägen i Kumla får stå ut med bullret ännu ett tag, men ändå med vetskapen om att det kommer att åtgärdas i framtiden.

Mer läsning

Annons