Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussförare döms för kvinnas död

En bussförare har dömts för vållande till annans död.
I oktober 2008 körde han över en gammal kvinna på ett övergångsställe i Kumla.

Annons

Olyckan inträffade när chauffören precis hade svängt ut från busstationen. Den 82-åriga kvinnan var på väg över ett övergångsställe när hon träffades av bussen. Hon fick så svåra skador att hon senare avled.

Under rättegången hävdade bussföraren att han stannat någon meter in på övergångsstället. Han såg inga fotgängare eller andra trafikanter och fortsatte därför färden. Sedan inträffade kollisionen.

Men tingsrätten slår fast att chauffören aldrig bromsade in innan övergångsstället. Fler personer vittnade i domstolen om att bussen aldrig stannade, utan att den i låg fart träffade kvinnan.

Från den plats bussen stod till övergångsstället var det cirka 25 meter, men chauffören sade sig inte i något läge ha sett kvinnan. Det i sig kunde bero på att hon skymdes av hans vänstra backspegel.

Till saken hör också att solen stod lågt vilket gjorde att sikten åt kvinnans håll var dålig.

Han döms nu till villkorlig dom och 50 dagsböter för vållande till annans död. Även om backspegeln kan ha skymt kvinnan så borde bussföraren ha tagit med det i beräkningen när han närmade sig övergångsstället.

”Backspegelns skymmande effekt har ej varit okänd …” står det i domen.

Föraren anses därför ha brustit i uppmärksamhet på ett sådant sätt att det bedöms som brottsligt.

Däremot frikänns mannen från åtalet om vårdslöshet i trafik. För att någon ska fällas för det brottet krävs det som regel att det rör sig om ett medvetet risktagande. Det har det inte varit frågan om i det här fallet, enligt tingsrätten.

Mer läsning

Annons