Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussförare körde ihjäl kvinna- döms av en oenig hovrätt

Göta hovrätt har dömt en bussförare för vållande till annans död. Han körde över en gammal kvinna på ett övergångsställe vid busstationen i Kumla den 29 oktober 2008.

Annons

Olyckan inträffade precis när chauffören hade svängt ut från stationen. Kvinnan träffades av bussen på sin högra sida och fick så svåra skador att hon senare avled.

I tingsrätten sa chauffören att han aldrig såg kvinnan förrän det var för sent. Detta förhållande kunde bero på att hans sikt skymdes av ena backspegeln och ett träd. Dessutom hade han solen i ögonen.

Men tingsrätten fann att mannen var skyldig och dömde honom för vållande till annans död. Straffet blev villkorlig dom och 50 dagsböter.

Föraren överklagade till hovrätten, och under förhandlingarna där menade han att kvinnan hade genat från busshållplatsen till övergångsstället. Därför borde han bli friad.

Men dels motsägs detta av ett vittne, dels spelar det ändå ingen roll, menar hovrätten. Chauffören är hur som helst ansvarig för olyckan. Göta hovrätt slår därför fast att tingsrättens dom var korrekt.

Hovrättens fem ledamöter var dock oeniga i det här målet. Två av ledamöterna ville fria chauffören med motiveringen att olyckan skedde på grund av olyckliga omständigheter. Enligt dem var han ”inte oaktsam i straffrättslig mening”.

Mer läsning

Annons