Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill se en handlingsplan mot självmord

Centerpartiet i Kumlamotionerar om att Kumla kommun bör ta fram en kommunal handlingsplan för att förhindra självmord.

Annons

Initiativtagare till motionen är nyblivna fullmäktigeledamoten Christoffer Stockman.

"Psykosocial ohälsa och suicid är ett område som vi idag behöver uppmärksamma mer" skrive han och tillägger att självmord i dag är den allra vanligaste dödsorsaken hos unga män och kvinnor mellan 15-44 år. Fyra gånger fler tar sitt eget liv än de som dör i trafikolyckor med dödlig utgång.

-Det är ett mycket stort samhällsproblem som vi inte pratar om. Fler åtgärder behövs, samordnande insatser mellan såväl vård, skola och omsorg men det behövs även kunskap hos exempelvis föreningar inom idrott och kultur. En övergripande kommunal handlingsplan skulle kunna vara ett stöd för detta viktiga arbete.

Stockma lyfter fram att det sedan 2008 finns en nationell strategi och även regionala riktlinjer för suicidprevention. Allt fler kommuner runt om i landet har de senaste åren tagit fram kommunala samordnande handlingsplaner för suicidpreventivt arbete och Kumla kommun borde enligt Centerpartiet kunna ansluta till det arbetet och prata om ett viktigt samhällsproblem och ytterst förebygga mänskliga tragedier.

Mer läsning

Annons