Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cellist från Kumla utvecklar sitt spelande i Köpenhamn

Förtrollande vackert var det när Kumlabördiga cellisten Johanna Bolin spelade i Musikhögskolans konsertsal i fredags. Med rötterna i Kulturskolan i Kumla, studerar hon numera vid Det konglige danske musikkonservatorium i Danmark.

Annons
Förtrollande musik. Cellisten Johanna Bolin, och pianisten Mattias Branner, gav på fredagseftermiddagen en kammarmusikkonsert på Musikhögskolan i Örebro.

Kumla. Konserten i fredags hade titeln ”Förtrollande kammarmusik”. Johanna och pianisten Mattias Branner har satt ihop den, ursprungligen som en present till Johannas mamma som fyllde 50 år nyligen.

– Vi valde musik som passar för cello och piano, och som vi tror många kunde gilla, berättar Johanna och Mattias.

Idén om födelsedagskonserten växte och fler blev intresserade. Till slut bokades konsertsalen på Musikhögskolan så att de kunde ge konserten där.

– En fantastisk lokal! Och roligt att vi fick rå över den själva, säger Johanna och Mattias.

I programmet ingick kammarmusik speciellt för cello, exempelvis av Sjostakovitj, Debussy och Saint Saiëns.

Att Johanna ville utbilda sig inom klassisk musik bestämde hon sig tidigt för, trots att hon inte kommer från någon musikerfamilj.

– När jag gick på Kulturskolan här i Kumla tipsade min lärare om att söka till musikkonservatoriet i Falun, som är ett gymnasium med inriktning på klassisk musik.

Johanna, som älskade sin kulturskola, sökte till Falun och kom in, och det blev början på tre roliga år.

– I början kändes det som att vara på kulturskolan hela tiden! Alla som går i Falun är hängivna musiker och lärarna är fantastiska, och det är något jag rekommenderar för den som vill utvecklas inom klassisk musik, säger Johanna.

Målet för utbildningen är att söka till högre studier. Johanna hade siktet inställt på någon av de svenska musikhögskolorna, men av bara farten sökte hon också till Det konglige danske musikkonservatorium i Danmark, som är den danska motsvarigheten till musikhögskolan.

– Jag gillade den trevliga stämningen i Danmark. Det intagningsprovet gick också bättre än på alla de andra musikhögskolorna.

Johanna kom in och valde till slut att flytta till Köpenhamn.

– Danskan var förstås en utmaning. Men jag hade inte något val, undervisningen bedrivs på danska.

Efter tre år och kandidatexamen i Köpenhamn, ut-manade Johanna sig språkligt igen, den här gången i Paris. Hon studerade två år på École normale de musique de Paris.

– Min lärare var specialinriktad på teknik, men relationen mellan lärare och elev är en helt annan. Det var två hårda, men lärorika år.

Två år senare är Johanna tillbaka i Köpenhamn igen, med siktet inställt på en mastersexamen i klassisk musik. Cellolärare eller orkestermusiker är två av Johannas mål.

– Just nu studerar jag pedagogik för 4–5-åringar, som också ingår i utbildningen, och har insett hur roligt det kan vara att undervisa, säger Johanna.

Johanna Bolin och Mattias Branner konserterade i fredags.

Mer läsning

Annons