Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumnära aktiviteter vid sommarens fritidsgård

Även om antalet besökare varierar stort, finns även på sommaren behovet av fritidsgård. Kommunen har under sommaren samlat all verksamhet till Aktivitetshuset på Magasinsgatan.

Annons
Hjälpande händer. För 20 år sedan var Stefan Adbring aktiv klättare. Kanske fattade också sonen Felix för sporten efter besöket i Aktivitetshuset?

Felix ser upp mot klätterväggen, där endast benen på pappa Stefan Adbring är synliga i ett hörn. Familjen har kommit från Örebro för att testa klätterväggen inne på Kumlas Aktivitetshus.

– Jag var aktiv klättrare för säkert minst 15 år sedan, och fick ett infall nu när barnen är sommarlovslediga. I Örebro hittade jag inget, så då blev det att vi åkte hit till Kumla, säger Stefan med svetten lackande i pannan efter klättrandet.

Äldsta sonen Max, 9 år, börjar vara riktigt öm i händerna efter att även han enträget har klättrat i närmare en timmes tid. Frun Cecilia Adbring har problem med knäna och nöjer sig därför med att vara åskådare.

– Jag började jobba igen den här veckan, vilket så klart känns sisodär när övriga familjen är ledig. Men kul att vi tog oss hit ändå. Några skyltar fanns inte, vi hittade hit tack vare bilens GPS, säger Cecilia.

Om Felix och Max blir aktiva klättrare framöver återstår att se, men hela familjen verkade nöjda och glada då de gav sig av hemåt igen.

Strax intill finns Mir Mohammed, som spelar biljard.

– Det här biljardbordet tillhör egentligen Vialundskolan där jag ska börja till hösten, så det lär bli mer biljard framöver, säger Mir som besöker fritidsgården i stort sett varje kväll.

– Det är riktigt bra att fritidsgården finns. Verkligen. Jag vet inte var jag skulle vara annars.

Fler grabbar finns utanför kafeterian, där kortspel pågår oavbrutet. Fritidsledaren Alex Wallin blandar leken och räknar poäng.

– Antalet besökare här på sommaren varierar stort, en del kvällar över 60, andra endast ett fåtal. Vi märker också att de flesta som kommer hit är de som bor i centrala delarna av Kumla, säger Alex.

Måndag, onsdag och fredag är fritidsgården öppen fram till klockan 22 för den som är 12 år eller äldre.

Det finns ett förslag om att även under övriga året samla all fritidsgårdsverksamhet kvällar och helger till Aktivitetshuset. Detta bland annat för att kunna erbjuda utökade öppettider och skapa bättre samarbetesmöjligheter för personalen.

Men det råder delade meningar om det är bra att göra så. Avstånden är som bekant inte långa i Kumla. Ändå har det alltså varit svårt att nu i sommar locka de ungdomar som bor i till exempel Kumlaby eller Skogstorp att komma till centrumbelägna Aktivitetshuset.

Linus Åkesson ska börja nionde klass på Skogstorpsskolan till hösten.

– Jag tror det kommer färre om det bara finns fritidsgård här på Aktivitetshuset. De allra flesta vill nog ha fritidsgården på den egna skolan.

Sommarlov på hög höjd. Likt Spindelmannen och helt utan rädsla testade Max Adbring de olika klätterväggarna.
- Fritidsgården är viktig för mig, jag är här i stort sett varje kväll, säger Mir Mohammed.
Sommarlov på hög höjd. Likt Spindelmannen och helt utan rädsla testade Max Adbring de olika klätterväggarna.

Mer läsning

Annons