Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen det doftade marknad

Det var inte bara marknad i Kumla på fredagen. Det doftade marknad. I det som kanske var den sista sommardagen drev vinden doften av färskt bröd, spunnet socker, brända mandlar, grillade korvar, blomdoft och aromen från kryddförsäljarens stånd över centrala Kumla. Något som säkert bidrog till att öka aptiten på att göra goda affärer även bland leksaksförsäljarna, läder- och klädhandlarna. Bland de 120-talet knallarna fanns alltid något som Kumlaborna inte ansåg sig kunna undvara, Det enda som saknades var osthandlaren, kanske var det bristen på smör som fått denne att omvärdera sin närvaro på Kumlamarken. Och för dem som inte fann något värt att köpa var marknaden ett utmärkt tillfälle till att umgås.

Annons
Det var inte bara Kumlaborna som gick man ur huse. En hel del örebroare hade känt sig manande att supa in marknadsdofterna som känns mer påtagliga i sensommarvärmen än kring Hindersmässans smällkalla vinterkyla.

Det var inte bara Kumlaborna som gick man ur huse. En hel del örebroare hade känt sig manande att supa in marknadsdofterna som känns mer påtagliga i sensommarvärmen än kring Hindersmässans smällkalla vinterkyla.
När köpte du en toabal till din fru senast? Argumenten var många och kuriösa när nedsläppsvana ledare i Kumla Hockey sålde toarullar för ungdomslagens räkning.
Köp tre betala för två. Klart att Kumlaborna var ute för att fynda bland kalsonger, hösttröjor och skjortor.
Det är inte så lätt att bestämma sig för en ny handväska när det finns ett överflöd att välja mellan. Hos läderhandlarna gick det även att skaffa sig livrem och plånbok anpassade efter den anstängda världsekonomin.
Hos fiskrökarn Totte var kön lång till delikatesserna redan vid marknadsstarten. Hos honom gällde det att hänga på låset annars var chansen att få en ål eller fisk rökt.
För marknadsknallarna gällde det att ta varje tillfälle i akt för att smita undan för att höja blodsockernivån, oavsett om man sålde tandvård eller leksakspistoler.
Passar - passar inte. Klädstånden lockade massor med köplystna Kumlabor som betraktade, provade, funderade, utbytte tycke och smak innan det blev affär.
Vad är väl en marknad utan färgsprakande ballonger? I takt med att barnfamiljerna slog sina marknadslovar tunnade det ut bland Hello Kitty- och de andra fantasieggande ballongerna.
Bankomatkön var konstant lång bakom Bengt Tidermans stånd på Hagendalsvägen, men det var inte de kunderna han väntade på. - Jag hoppas att skolorna slutar snart för det är där jag har mina kunder. De brukar vara intresserade av allt som låter och det har jag i mitt stånd.

Mer läsning

Annons