Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar stärker Procordia

Procordia satsar  i Kumla. I dag invigdes den nya flaskblåsaren Dagmar, som innebär att företaget själva kan tillverka sina plastflaskor och inte köpa in dem externt som man tidigare gjort.
- Vi kommer att spara in 80 procent av våra transporter, säger Johan Linné, platschef på Procordia Kumla.

Annons
Första flaskan. VD Patrik Andersson och platschef Johan Linné visar stolt upp den första flaskan som tillvekats i den nya maskinen. - Den här kommer att stå på mitt kontor, säger Patrik.

Invigningen startade med snittar och en skål i Jokk bärdryck, som sedan januari i år tagits över av Procordia. I april startade produktionen av drycken i Kumla. Samtidigt har man nu alltså effektiviserat sin flasktillverkning.

- Tidigare köpte vi in färdiga flaskor av en extern aktör. Nu köper vi i stället in mindre flaskor, som innebär att det får plats fem gånger fler flaskor på samma pall. Sedan tillverkar vi de färdiga flaskorna själva i vår nya maskin, berättar Johan Linné.

Maskinen Dagmar startades för första gången för produktion under fredagförmiddagen. VD Patrik Andersson klippte högtidligt bandet och Olle Lagerström blåste fanfar på trumpet. Maskinen innebär en stor investering för Procordia, som av konkurrensskäl inte vill uppge exakt hur stor investering det handlar om. Namnet kommer från stormen Dagmar som precis hade härjat då projektet startade.

- Och så blir det ju mycket blåsande när den blåser flaskorna, så det tyckte vi var passande, säger Johan Linné.

14 000 flaskor per timme kan nu produceras. Framför allt används flaskorna för saft, såsom Fun light och Bob.

- Det är det absolut senaste inom dryckesteknologin, intygar VD Patrik Andersson.

- Vi vill vara ett av landets största och bästa matföretag, och vi vill säkra upp inför framtiden och vara en attraktiv arbetsgivare. Samtidigt gör vi det med gott samvete, vi satsar både på våra medarbetare och miljön, fortsätter han.

Att Procordia i Kumla har utökat sin produktion med nya produkten Jokk, samtidigt som man effektiviserar tillverkningen av flaskorna, gör att arbetstillfällena balanseras och inga jobb kommer vara sig att skapas eller bli överflödiga.

- Vi kommer att behålla den arbetsstyrka vi haft, säger Patrik Andersson.

Stor produktion. 14 000 flaskor i timmen kan nu tillverkas på Procordia i Kumla.
Skillnad. Johan Linné visar upp hur små flaskorna är när de anländer till fabriken i Kumla. Med hjälp av den nya maskinen värms de upp och kan tillverka stora flaskor med olika design.
Inviger. Anställda på Procordia som deltar under invigningen av Dagmar.

Mer läsning

Annons