Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagvattenbrunnar förvandlas till dödsfällor

Småbarnsföräldrarna i Kumlaby vågar inte längre släppa ut sin barn på områdets grönytor utan att först kontrollerat dagvattenbrunnarna.

Annons
Varning! Mamma Raija Lehtola törs inte tänka på vad som kunnat hända om femåriga dottern Wilma ramlat ner i dagvattenbrunnen på grönområdet i Kumlaby. Den senaste månaden har locken lyfts bort från brunnarna vid minst fyra tillfällen.

Den senaste månaden har lock på grönområdets dagvattenbrunnar lyfts bort vid minst fyra tillfällen.

– I går ville min dotter Wilma ge sig ut och fånga fjärilar. Först sa jag ja, men kom sedan att tänka på brunnarna. Därför passade jag på att rasta vår boxer Tyson. Det tog inte lång stund innan han hade nosat upp en brunn utan lock, säger Raija Lehtola.

Hon vill inte tänka på vad som kunnat ske om femåriga dottern Wilma ramlat ner i den mer än meterdjupa brunnen. Bottnen på brunnen var dessutom fylld med minst en halvmeter djup sörja.

”Skulle drunkna”

– Skulle ett barn ramla ner kommer de inte upp, och skulle de falla med huvudet före skulle de drunkna, tillägger hon.

Föräldrarna hopas nu på att tekniska kontoret ska kunna låsa fast locken på något sätt, så att det inte behöver inträffa en allvarlig olycka.

På tekniska kontoret uppger arbetsledaren Jan Bengtsson att det inte är så vanligt att de får in rapporter om att brunnslocken lyfts bort, men att det händer då och då.

– Det är ett livsfarligt tilltag att flytta på locken, betonar Bengtsson.

Han tror inte heller att det behöver vara ett busstreck av små barn som ligger bakom de avlyfta brunnslocken. Han har varit med om att vuxna personer, som borde veta bättre, har flyttat brunnslock efter en festkväll.

”Inget bra system”

Jan Bengtsson tycker givetvis att det är bra locken kommer på plats med det snaraste, men vill gärna att tekniska kontoret också ska få vetskap om det inträffade.

– Som det ser ut i dag har vi inget bra system för att låsa fast locken, säger han.

I stället hoppas han att förnuftet får råda och att locken får vara i fred.

Mer läsning

Annons