Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt avlopp måste åtgärdas trots dålig privatekonomi

Ett dåligt avlopp måste åtgärdas trots dålig privatekonomi. Det slår mark- och miljödomstolen fast.

Annons

Ett Kumlapar, som är bosatta på landsbygden i Kumla kommun, hade överklagat ett beslut som fattats i miljö- och byggnadsnämden i Kumla.

Parets avloppsanläggning har dömts ut och enligt nämndens beslut måste de betala 30000 kronor i vite om den inte byggs om senast nästa höst.

Paret har angett att de inte har ekonomiska möjligheter till åtgärden. Därför har de överklagat beslutet till både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Men där anser man inte att det finns skäl att ta upp parets ärende för ny prövning.

Runt om i Sverige genomförs nu inventeringar av enskilda avlopp. Det övergripande syftet är att åtgärda avloppen och minska läckaget som kan ge övergödning i sjöar, vattendrag och i Östersjön. Därför kommer fastighetsägare få krav på sig att förbättra sina avlopp.

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna, tror att det i sin tur kommer göra att fall som det i Kumla blir vanliga.

– Det är bara en tidsfråga, säger Stenberg.

Att få till en anläggning som håller den miljömässiga standard som myndigheterna kräver kan enligt uppgift kosta allt mellan 50 000 och 150 000 kronor.

– Det är inte så lätt att betala för en avloppslösning som kostar så mycket, om man har begränsade ekonomiska möjligheter och kanske även bor i ett område där fastighetspriserna är låga, säger Ulf Stenberg.

Han räknar med att Villaägarna de närmaste åren kommer få många påstötningar från medlemmar som hamnat i samma sits som paret i Kumla.

Läs mer i söndagens NA, eller köp e-tidningen här nedanför.

Mer läsning

Annons