Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De är som blodiglar"

Polisen varnar nu för en ny typ av telefonbedrägerier.
En av de drabbade är Ove Persson från Kumla som nyligen fick en faktura på 14 000 kronor.
– De är som blodiglar, säger han.

Annons
Obs: Personen på bilden har inget med texten att göra.

Ove Persson blev för några veckor sedan uppringd av ett företag med skyddat nummer. De berättade att Oves företag fanns med i ett gammalt avtal som nu hade förlängts.

– De sa till mig att jag inte hade kontaktat dom för uppsägning av avtalet. Därför hade nu en ny period påbörjats. Perioden gällde på 24 månader, men de sa att de kunde vara schyssta och dra ner det till 12 månader, berättar Ove som var stressad under samtalet – och uppgav personnummer.

Damp ned faktura

Och förra måndagen damp det ner en faktura i brevlådan från företaget: 14 000 kronor skulle han betala.

– Jag har aldrig ingått i det här avtalet tidigare, det är bara lurendrejeri. Men de är smorda i munnen. Innan man hinner säga något så har de redan påbörjat nånting och spelar samtidigt in samtalet. Det känns olustigt med tanke på att jag lämnade ut mitt personnummer.

Ove tänker inte betala ett öre till företaget som är stationerat i Stockholm och har nu skickat tillbaka fakturan - där han betonar att han bestrider fakturan.

- Jag ringde upp dem och sa att jag inte tänker betala. De sa de att de skulle stämma vårt företag, berättar Ove som nu har polisanmält företaget som finns på Svensk Handels varningslista över oseriösa företag.  

Noterbart är att företagets organisationsnummer finns registrerat på två andra företag med liknande namn.    

Polisen varnar

Just nu varnar polisen och branschexperter för bluffakturor:

- De jobbar på ett annat sätt nu. Mer som telefonförsäljare fast med en brottslig agenda, säger Per Geijer på Svensk handel till TT.

– Man går in och ljuger för kunden och berättar att de finns med i något gammalt avtal, att de sitter fast i någon form av avtalsperiod och måste betala pengar för att komma loss.

Mer läsning

Annons