Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byggde upp nytt hus på brandplatsen

För precis en vecka sedan fick Jack och Lee Aboud nycklarna till sitt nya hus. För elva månader sedan fick de fly tillsammans med sina barn ur ett brinnande hus.

Annons
Hemma igen. Lee och Jack Aboud flyttade i förra veckan tillbaka till Sannahed tillsammans med döttrarna Celine och Enya. För elva månader totalförstördes deras helrenoverade soldattorp i en brand. Nu står ett nytt hus på brandplatsen.

En onsdag natt i oktober förra året vaknade Jack av två smällar. Han fick klart för sig att det brann och fick med sig sin familj ur huset. Huset brann ner till grunden.

I dag konstaterar paret att det finns oerhört mycket att glädjas över.

Både över att ingen skadades i branden och all den hjälp familjen fick efteråt.

Kompisar startade en insamling och initiativet spreds via sociala medier.

Snart stod det kartonger med barnkläder på trappan hos Jacks föräldrar där de flyttat in tillfälligt. Saker skänkta av människor de inte kände.

De är också glada och lite förundrade över att det gick så smidigt med försäkringsbolaget.

– Vi hade vänner som sa att vi skulle stå på oss och kämpa för att få rätt, men försäkringsbolaget har hela tiden varit hjälpsamma mot oss, säger Jack.

Utredningen visade ganska snabbt att branden orsakats av ett elfel och att familjen skulle kunna få försäkringspengar. Antingen för att täcka köpet av ett likvärdigt hus eller för att bygga ett nytt med samma yta. De valde efter lite betänketid att återvända till brandplatsen.

– Det här läget släpper man inte gärna, säger Jack och visar ut mot slättlandskapet med insprängda hästhagar.

Men det nya huset är planerat med tanke på vad som hände i samband med branden.

- Det skulle bara finnas en våning och det skulle finnas många vägar ut. Det var det första jag tänkte på, berättar Lee.

Nu står det på plats enligt de önskemålen. Det luktar nytt och obegagnat överallt. Det mesta är uppackat, men ett rum med fulla kartonger återstår.

Ett nytt kapitel i livet börjar, fast brandupplevelsen kommer de bära med sig länge än.

Snart stundar adventstider, men räkna inte med att det kommer att tändas några stearinljus hemma hos familjen Aboud – de batteridrivna elektriska räcker gott.

– Vi vet att det kan gå fort om det väl börjar brinna, säger Lee.

Mer läsning

Annons