Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kryssades mest i Kumla

Kumlaväljarna var flitiga med pennan i vallokalerna. 28 procent av alla valsedlar i kommunvalet hade personkryss.

Annons

Nu är valet till kommunfullmäktige i Kumla kontrollräknat och resultatet kan fastställas.

Det visar sig då att Kumlaväljarna har tagit möjligheten att kryssa fram kandidater som var lite längre ner på de listor partierna hade fastställt.

Till exempel kan noteras att unge Moderaten Oskar Svärd fått fler personkryss, 193 stycken, än oppositionsrådet Mats Hellgren, som stannade på 161 kryss.

Även KD:s Camilla Valfridsson fick fler kryss än partiets toppkandidat Per Holm. Hon kan nu räkna med en plats i kommunfullmäktige trots att hon stod på tredje plats och KD i det nya fullmäktige bara har två platser.

Flest personkryss av Kumlapolitikerna fick Katarina Hansson (S) med 333 kryss. Det är 6,2 procent av partiets samtliga röster i kommunvalet.

Av Folkpartiets väljare var det nästan en femtedel, 18,5 procent, som satte kryss framför Christina Örnebjär.

Nästan lika stor andel av ”sitt” partis väljare fick Anders Nyberg för SD. Han fick 200 personkryss, men meddelade en kort tid innan valet att han inte kandiderar. Det råder även oklarhet gällande ytterligare två namn på den fyra namn långa listan. Det betyder dock inte att SD:s stolar kommer att stå tomma i Kumlas fullmäktige. Sammanlagt femton namn fanns ditskrivna på SD:s valsedlar med väljarnas förslag till kandidater för partiet.

Mer läsning

Annons