Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" De måste lära sigatt inget fås gratis"

Det första som Suad Poric gjorde på sitt nya jobb som föreståndare vid Frejgården var att sätta upp två svenska flaggor på väggen vid entrén.
– Jag kom själv till Sverige som flykting. Flaggorna är en viktig välkomstsymbol, säger han.

Annons
Erfaren. Suad Poric har nytta av sina egna erfarenheter som flykting, när han nu jobbar som föreståndare för Frejgården.

Suad Poric och den övriga personalen säger ofta ”grabbarna” då de talar om dem som bor på Frejgården. Ensamkommande flyktingbarn är ett begrepp som han tror lätt skapar en förvrängd bild, som för tankarna till någon som är liten och värnlös.

– I själva verket är de som kommer ensamma hit till Sverige starka överlevare, både psykiskt och fysiskt. Det är inte vem som helst som klarar att vare sig bryta upp från sitt hemland eller den ofta mycket strapatsfulla resan hit.

I vardagen på Frejgården märks detta fort då diskussioner om något uppstår.

– Det händer ofta att ingen vill ge sig. Det är jättetrevliga killar, men samtidigt måste vi hålla i tyglarna, säger Suad Poric.

– Ja, de har verkligen en stark vilja och vet vad de vill, intygar även Hoshmat Ahmadi.

Gemensamt mål

Han är en av boendets socialsekreterare, och ser sig som en extra hand till grabbarna – någon som ska erbjuda dem en varm och trygg miljö.

– Vi i personalen har som gemensamt mål att de boende är välmående i sin vardag. Samtidigt är det viktigt att inte göra dem handikappade, de ska klara sig på egen hand efter var och ens förmåga. Introduktionen till det svenska samhället är också en viktig del.

Husmöten hålls var tredje vecka, då personalen och de boende går igenom den närmaste tidens planering. En gång i månaden sker även träffar med de gode män, som fungerar som en slags extraförälder för ungdomarna. En av lärdomarna Frejgården tagit från andra boenden är att även med de gode männen bestämma hur mycket som de ska ge till ”sitt” barn, för att undvika orättvisor.

Inget är gratis

– Rättvisan, att alla får lika, är mycket viktigt. Här på Frejgården strävar vi efter att man ska prestera något först, innan man får något. De måste lära sig att inget fås gratis, säger Suad Poric och tar renoveringen av cyklarna som ett exempel.

Under sin tid på Frejgården ska ungdomarna klara sig så mycket som möjligt själva för att sedan kunna flytta ut till ett helt självständigt liv.

Hur ser du på ungdomarnas integrationsmöjlighet i det svenska samhället?

– Det ingår i vårt uppdrag att jobba för det och skapa kontakter. Alla vi som jobbar här har bra lokalkännedom och stort kontaktnät som vi drar nytta av.

Har ni fått några reaktioner på boendet från omgivningen?

– Innan vi inledde mottagandet förekom en del kommentarer av rasistiskt slag, men sedan har det varit lugnt. Inget har heller hänt som skulle behöva föranleda reaktioner. Jag talade med en av de närboende här i kvarteret härom dagen som sa att han aldrig märker något av oss här på Frejgården.

Mer läsning

Annons