Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar runt om i Europa

Glöm allt du trodde dig veta om paintball som en avkopplande lek. För Henrik Johansson och Andreas Östin är det betydligt mer på allvar än så.

Annons
Så här kan det se ut in action när Henrik Johansson och Andreas Östin tävlar i speedball.

En vanlig bild av paintball är nog skogspaintballen där vuxna och unga skjuter färg på varandra i skogen. Det går att tävla i det också, men det är inget som Henrik Johansson och Andreas Östin vet särskilt mycket om.

De tävlar båda två i stället i X-Ball, som är en extremsport inom speedball. Tävlingen spelas på en mindre plan där det finns uppblåsbara cylindrar, så kallade värn. Sen är det först till fem poäng som gäller, där spelarna med sina markörer skjuter färgbollar på varandra.

– Det händer saker hela tiden, till skillnad på skogspaintball där du kan bli stående still och vänta långa stunder, säger Henrik Johansson som förklaring till varför han gillar X-Ball bäst.

– Jag blev fast direkt när jag provade i 18-års åldern.

Andreas Östin ”fastnade” ännu tidigare, när han var 11 år. Nu har han målet klart för sig:

– Jag ska bli bäst i världen! Det har jag känt ända sedan 2008 då vi vann division 1 i Tyskland.

När Andreas gått ut gymnasiet planerar han för att åka till paintballens land nummer 1, USA. Där finns helt andra träningsmöjligheter än här i kalla snörika Norden. Kanske reser han tillsammans med Henrik också dit redan i oktober, för att tävla i World cup.

De båda börjar via paintballen vara riktigt beresta. De tävlar i den Europatäckande Millenium Series och har via sitt tävlande fått besöka länder som Frankrike, Belgien och England.

Än längre blev resan i november när de var i Malaysia.

– Vi träffade spelare därifrån första gången på en tävling i Paris. I höstas blev vi inbjudna att spela med dem. Det var en tuff tredagarstävling i 40 graders värme och extremt hög luftfuktighet, säger Henrik som liksom Andreas snålar en hel del med pengarna på hemmaplan för att ha råd att utöva sitt stora intresse.

De visar filmklipp från X-Ball som lätt för tankarna till ett dataspel.

– Ja, likheter finns. Jag tycker att fler som spelar dataspel borde börja med det här i stället, säger Henrik.

De kan båda skratta så smått åt den coola stilen som ofta gäller inom paintball.

– Det finns ju de med inställningen att man inte behöver spela så bra så länge man ser cool ut. Men vill man bli framgångsrik inom sporten är det i  stället ofta den person med väl använda saker som lyckas bäst, säger Andreas.

Andreas Östin vill bli bäst i världen.
Henrik Johansson tycker fler borde byta dataspelandet mot betydligt mer kroppsligt aktiva X-Ball.

Mer läsning

Annons