Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" De trycker in allt fler"

Den senaste tiden har flera protester kring situationen i förskolorna inkommit, från både föräldrar och personal.

Annons
Fullbelagt. Lisa Kling hjälper sonen Anton med jackan. Och visar runt i hallen till förskolan Duvan där barn får dela på hyllor och där krokar fulla av stövlar och kläder täcker väggarna.

Lisa Kling har följt utvecklingen på Duvans förskola, både från tiden då hon själv gick där och nu då hennes barn går där.

– De trycker in allt fler barn i grupperna, säger hon.

Duvans förskola har fyra avdelningar anpassade för 16 barn.

Sonen Anton går på avdelningen Humlan, för 4–5-åringar. Där finns i dag 22 barn på tre anställda. För två år sedan, då dottern gick där, fanns 17 barn på lika många anställda.

Skrev till kommunen

– Extra illa blir det när barnantalet ökar i den äldsta gruppen där jag tycker att de behöver mer stimulans, komma i gång och räkna med mera vilket är svårt som läget är i dag, säger Lisa som poängterar att personalen gör ett mycket bra jobb utifrån rådande förutsättningar.

Lisa Kling skrev ett brev till kommunen och har efter det även träffat Liselott Broman Huss, planeringsledare för Kumlas förskolor.

– Det var ett bra samtal. Det känns som att engagemanget från skolledningen är större än vad jag först trodde. Nu är det bara att hoppas att de beslut som fattas framöver kommer att förbättra situationen.

Till andra brev som inkommit till kommunen hör ett från föräldrar till barn på Gläntans förskola. De skriver om att nya vikarier möter dem från dag till dag.

Från Solhagas förskola har skyddsombudet tillsammans med övrig personal sänt ett brev. De är oroade över att de kanske måste ta emot fler barn, i en barngrupp som redan i dag består av 31 barn.

Barn i behov av stöd

Det finns barn på förskolan i behov av extra stöd. Ingen extra personal har tillsatts till dem och handledningen kring hur dessa barn ska få bästa möjliga hjälp beskrivs som minimal.

Personalen befarar att föräldrarna redan i dag inte längre kan känna sig trygga med att lämna sina barn på Solhaga, på grund av personalens höga arbetsbelastning.

Mer läsning

Annons