Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det friskar i runt Kumla

Det blåser bättre än väntat. Det visar de pågående mätningarna som ska avgöra om det är värt att bygga vindkraftverk i Kumla.

Annons
De här vindkrafttverken vid E20 i höjd med Mosås kan på sikt få

Sedan i april pågår mätningar på drygt hundra meters höjd vid norra motorvägsinfarten. Det är där Kumla bostäder, kommunen och Ica Maxi tänker sig bygga två vindkraftverk.

Under diskussionerna om de stora vindkraftverken har det funnits med beräkningar från SMHI om hur mycket det blåser i det aktuella området. För att få ännu klarare siffror

De mätningarna är klara i oktober.

– Men det ser bra ut. De resultat vi har hittills visar att det blåser lite mer än vad SMHI beräknade, säger Lars Hallbergson på Kumla Bostäder som ansvarar och samordnar vindkraftsprojektet.

Bygglov finns

Ett bygglov från Kumla kommun finns redan och kontakter med entreprenörer som kan bygga. Återstår att se vilka förutom de tre nämnda aktörerna som kan tänkas vara intresserade att bli delägare i den lilla vindkraftsparken.

– Just nu håller vi på att utarbeta affärsupplägget, berättar Lars Hallbergson.

I september hoppas Lars Hallbergson att ett prospekt med mer detaljerad information kan gå ut till företag och organisationer i närområdet.

– Vi kommer att skicka till sådana som visat intresse tidigare och till några ytterligare som vi tror kan vara intresserade, säger Hallbergson.

Örebro Bostäder var ett av de företag som visade intresse för vara med i vindkraftsprojektet i Kumla. I juni blev det klart att bostadsföretaget köper in sig i ett vindkraftsföretag. Trots det upplägget utesluter Lars Hallbergson inte att Öbo ändå blir delägare i något av de aktuella vindkraftverken i Kumla.

– Vi har inte forskat närmare i deras intresse innan vi vet exakt hur upplägget kommer att se ut.

Mer läsning

Annons