Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det positiva överväger”

De fem oppositionspartierna har varit ett sammansvetsat gäng sedan valrörelsen 2006. Nu har de valt olika ståndpunkter i en het fråga.

Annons

Det växthus som kommunala Kumla Fastighets AB ämnar bygga i Kumla sjöpark väcker diskussioner. Det märks inte minst på NA:s web. Några inlägg publicerar vi här nedan.

En del är positiva till initiativet, andra ifrågasätter prioriteringarna.

”Vansinnets växthus”

Oppositionsråden för Moderaterna och Folkpartiet kallar det hela för ”vansinnets växthus”.

– Hyran, enbart för restaurangdelen, kommer att landa på 90 0000 kronor i månaden. Vem ger sig in i ett sådant projekt, frågar sig Mats Hellgren.

Per Holm, som representerar Kristdemokraterna i kommunstyrelsen, förklarar varför han stödde det förslag som oppositionskollegorna dömer ut.

– När vi väl fick vara med och styra upp avtalet, så tror vi att det här blir bra. Växthuset kommer att bli en stor marknadsplats för både organisationer, företag och privatpersoner. Att vi får in utbildning i huset via John Norlandergymnasiet är ett extra plus, säger Per Holm (KD).

KD fick gehör

Det som avgjorde att Holm valde att hoppa på Socialdemokraternas växthuståg var att de fick gehör för sina sex punkter. De kommer nu att finnas med på det avtal som politikerna ska ta ställning till på fullmäktigemötet den 12 december.

Men att växthusfrågan skulle splittra oppositionen håller Holm inte med om.

– Det vore förfärligt om vi i de fem oppositionspartierna var tvungna att tycka likadant i alla frågor. Målet är fortfarande att vi som enad opposition ska få till ett regimskifte i stadshuset vid nästa val.

Arena för lantbrukare

Även Centerpartiets Jan Engman stöder förslaget.

– Det har varit en jättevånda, inte minst med tanke på pengarna. Men när vi fick med våra att-satser som så kände vi att det positiva överväger, säger Jan Engman.

Han ser fördelar med växthuset: MIA-verksamheten får bra lokaler och personer som står långt från arbetsmarknaden kan få arbete och praktik där.

Han framhåller också att växthuset kan bli en arena där lokala lantbrukare kan visa upp sina ekologiska och närproducerad produkter.

M och FP fick läsa

Innan mötet i kommunstyrelsen fick Mats Hellgren, (M) och Christina Örnebjär, (FP) läsa igenom det ändringsförslag som KD och C tagit fram. De valde dock att hålla fast vid sin linje att reservera sig mot beslutet.

Håller inte med

Att ställa sig bakom den reservationen var aldrig aktuellt enligt Jan Engman, som säger att han inte alls håller med om delar av reservationen.

– Till exempel att kalla det här för en jävssituation. Det är att missbruka det ordet. De som tagit besluten representerar på olika sätt kommunen och har inget egenintresse i detta, säger Jan Engman.

Mer läsning

Annons