Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurplågare får fängelse

”En ofattbar försummelse”. "En uppenbar likgiltighet för detta lidande”. Tingsrätten skräder inte orden mot den Kumlabo som vanvårdade sina katter. Nu döms han till tre månades fängelse för djurplågeri.

Annons

Det var i april 2009 som polis och tjänstemän från länsstyrelsen tog sig in i mannens hus. Då hade han varit eftersökt av myndigheterna en lång tid angående vården av sina katter.

I huset hittades 18 kattkroppar i olika stadier av förruttnelse. Hela huset stank av avföring och konservburkar och pet-flaskor låg i drivor. Det visade sig senare att katterna hade avlivats med hjälp av råttgift. Två katter hittades vid liv, men dessa avlivades eftersom de ansågs vara förvildade.

Under rättegången i början av maj förklarade Kumlabon att situationen gått över styr. Han var sällan hemma och antalet katter hade växt ohämmat. En veterinär berättade om att den här livsmiljön var oacceptabel för alla sorters djur. En annan veterinär förklarade hur det fungerar när en katt avlivas med hjälp av råttgift, vilket orsakar inre blödningar. Katten kan avlida smärtfritt om den inre blödningen uppstår i hjärnan. Men den kan också lida en utdragen och smärtfylld död om blödningen inträffar i andra delar av kroppen.

Tingsrätten skriver i sin dom att Kumlabon var helt likgiltig inför katternas lidande. Det handlar om en grov vanvård där djuren varken fått tillräckligt med vatten, foder eller omvårdnad. Så här står det på ett ställe i domen: ”Vanvården har bestått i en närmast ofattbar försummelse när det gäller att hålla katternas miljö tillfredsställande ren”.

Mannen har fast arbete, ordnad ekonomi och är tidigare ostraffad. Han har heller inga missbruksproblem. Därför uppfyller han enligt frivårdens utredning kriterierna för samhällstjänst.Tingsrätten anser dock att brottsligheten är så pass allvarlig att fängelse är det enda rimliga straffet.

Mer läsning

Annons