Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Död ko smittad av mjältbrand

En kviga som dött på en bondgård utanför Kumla bar på mjältbrandssmitta. Kadavret hittades i närheten av det område där ett tjugotal nötkreatur smittades och dog 2011.

Annons
Mjältbrandssmitta upptäcktes i samma område 2011.

Det var i tisdags som kvigan hittades död i en hage i området vid Kvismarens naturreservat. Efter att prover från det döda djuret analyserats visade det sig att kvigan var smittad av mjältbrand. De övriga 54 djur som betat i samma hage som den smittade kvigan har flyttats till en annan plats och vaccinerats. Även fyra personer som varit i kontakt med kadavret har behandlats med antibiotika.

– Risk för smittspridning till människor finns bara om man varit i direkt kontakt med ett smittat djur. Det finns inga tecken på att någon människa smittats i det aktuella fallet, säger smittskyddsläkare Henrik Eliasson vid USÖ.

Inga tecken på spridning

Enligt Katharina Gielen, på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, verkar inget av de övriga djuren i besättningen drabbats.

– Idisslare är mycket känsligare för mjältbrand än exempelvis människor, sjukdomsförloppet hos dem är dramatiskt och snabbt. Besättningen flyttades i onsdags och ännu har inga fler visat några symptom.

Utanför högriskområdet

Området där kvigan hittades har nu spärrats av för allmänheten och platsen där kvigan hittades har täckts över för att hindra spridning. Senaste fallet av mjältbrand i Sverige var 2011 på en gård i närheten av den nu drabbade gården.

– Förra gången gjordes en bedömning och restriktioner sattes in i ett högriskområde. Området där den smittade kvigan nu hittats ligger i närheten av men utanför det tidigare restriktionsområdet. Jag bedömer inte det här som lika dramatiskt som förra gången, säger Gielen.

Okänd orsak

2011 orsakades mjältbrandsutbrottet med största sannolikhet av att man grävt upp en grav där smittade djur begravts. Jordbruksverket har startat en smittskyddsutredning för att undersöka vad som ligger bakom det aktuella fallet.

– Utredningen ska lokalisera smittkällan, vad vi vet har det inte skett några grävarbeten i området, säger Gielen.

Så sprids mjältbrand

Djuren blir vanligen smittade genom att de äter jord eller jordinblandning i foder med mjältbrandssporer. Djuren kan också bli smittade av att äta kött från mjältbrands kadaver eller om de andas in damm med mjältbranssporer.

Källa: Jordbruksverket

Mer läsning

Annons