Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom: Langade sprit till ungdomar

Tre Kumlabor åtalades för att ha bedrivit yrkesmässig alkoholangning riktad mot ungdomar. Under perioden googlade en av männen fraser som ”alkohollangning” och ”sälja alkohol under 18”. I dag dömer Örebro tingsrätt trion för brottet.

Annons

En man i 50-årsåldern och två män i 20-årsåldern greps i början av februari efter att polisen gjort ett tillslag mot en bostad i Kumla. I bostaden anträffade polisen 66 liter vodka, en mängd obeskattade cigaretter och 63,4 gram cannabis avsedd för försäljning.

Även kontanter, drygt 45 000 kronor, beslagtogs i samband med tillslaget – pengar som sannolikt kom från brottslig verksamhet enligt polisutredningen. Alla tre åtalades för grov olovlig försäljning av alkohol och innehav av alkohol under en period som misstänktes ha pågått mellan juni förra året fram till februari i år.

I åklagarens bevisning fanns många vittnen under 18 år som handlat alkohol från männen och sms-trafik mellan köparna och langarna. En stor del i polisens förundersökning behandlade också två av männens internettrafik under perioden som de sålde alkohol. De visade till exempel att männen hade sökt från dator och mobiltelefon på fraser som ”sälja alkohol under 18 år” och besök på internetforumet Flashback med en diskussionstråd som ”langa alkohol tyst och säkert”.

Den äldre mannen åtalades även för narkotikabrott och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor på grund av hantering med obeskattade cigaretter.

Örebro tingsrätt fäller alla tre för brott. Den äldre döms till nio månaders fängelse för grov olovlig försäljning av alkohol, olovligt innehav av alkohol, narkotikabrott och olovlig befattning med obeskattade punktskattepliktiga varor. Han döms även för ringa dopingsbrott.

De yngre männen döms båda till villkorlig dom. Den ena för grov olovlig alkoholförsäljning och olovligt innehav av alkoholdrycker, medan den andre döms för medhjälp till brottet, samt ringa dopningsbrott.

Enligt tingsrätten är det bevisat att de två drivande männen har sålt 105 liter sprit. Två av männen är sedan tidigare dömda för grov misshandel vid ett uppmärksammat mordförsök på ett gym i Hallsberg 2012.

Mer läsning

Annons