Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftskostnader största diskussionsfrågan

Replikskifterna var många om både stort och smått i Kumlaby skolas matsal på måndagskvällen, då fullmäktige sammanträdde. Längsta diskussioner kom att handla om driftskostnaderna av de nybyggnationer som Kumla kommun just nu genomför.

Annons

Ingen fråga var för liten för att diskuteras på måndagens upplaga av fullmäktige.

Efter att en hel vår gått utan att ett löfte från januari infriats angående uppsnyggande av ett område vid Idrottsparken, såg sig medborgarförslagsställaren Göran Jonsson sig till nöd och tvungen att ta upp detta på fullmäktigemötet. Såväl de styrande socialdemokraterna som oppositionen tyckte det var pinsamt att det hade behövt gå så långt, och lovade åtgärder.

Kosten i skolan och hastigheten förbi busshållplatsen vid Klockarbacken debatteras även det flitigt, och till detta finns det säkert anledning att återkomma.

Till kvällens sista ärenden hörde svaret på Christina Örnebjär ( FP) och Mats Hellgrens (M) interpellation om kommunens driftskostnader.

Socialdemokraterna beskyllde oppositionspartierna för att misstänkliggöra deras parti och att inte fullt ut ställa sig bakom kommunens vision om att vara 25 000 invånare år 2025, då de motsätter sig att kommunen ska låna pengar för att finanisera nybyggnationer.

– Jag håller med om visionen, men inte om vägen till att nå den. Bra grundservice inom vård, skola och omsorg- det är det som får folk att flytta hit, inte enbart fina byggnader, sade Mats Hellgren.

Annika Eriksson (S) svarade så här:

– Det finns flera exempel på kommuner med god kvalité på verksamheten, men som ändå tappar i befolkning och hamnar i en nedåtgående spiral. Därför anser vi att det krävs mer än så.

Dan-Åke Moberg (S) blickade bakåt i tiden och konstaterade:

– Det finns ingen anledning till någon större oro. Vi socialdemokrater har regerat 60 år och hela tiden har Kumla utvecklats framåt. Inte en enda gång har vi förbyggt oss.

Socialdemokraterna menar att det är svårt att veta driftkostnad redan nu för till exempel badhuset. Annika Eriksson sade att det bland annat beror på vilken avgift som kommer att tas ut av badgästerna, och Katarina Hansson att det hänger samman med vad som ska finnas vid badet och hur man utformar uppvärmning med mera.

Närmare än så kom vi inte svaret denna kväll. Och även till den här frågan finns det säkert all anledning till att återkomma.

Mer läsning

Annons