Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter rånet: "Vi mår förstås dåligt"

Dagen efter det brutala knivöverfallet på ICA Nära Profilen i Kumla är butiken öppen som vanligt igen.– Vi i personalen mår förstås dåligt efter händelsen, men vi har fått ett enormt stöd, säger Ulf Danielsson, butikschef.

Annons

Den man som sitter anhållen för överfallet släpptes, enligt förundersökningsledaren Anders Persson, i somras från ett fängelsestraff som han avtjänat för ett butiksrån. Mannen har även blivit dömd till rättspsykiatrisk vård på 1990-talet.

Har mannen haft kontakt med psykiatrin nu?

– Det har jag ingen uppgift om, säger Anders Persson.

Anders Persson kommer troligen att besluta om häktning av den misstänkte mannen under måndagseftermiddagen eller tisdagsmorgon, dock senast onsdag lunch.

Under måndagen öppnade Ica Profilen efter att ha varit stängd under söndagen, då överfallet skedde. Under dagen fick de 17 anställda krisstöd med samtal från en psykolog.

– Det fungerar väldigt bra, säger Ulf Danielsson. Vi fick prata om händelsen och har haft en bra dialog i gruppen. Dessutom känner vi ett enormt stöd från våra kunder.

Personalen mår väldigt dåligt.

– Ja, tänk dig själv. Att helt oväntat bli överfallen på sin arbetsplats. Många i vår personal ifrågasätter om de ska våga fortsätta arbeta.

All Ica-personal har gått igenom säkerhetsutbildningar i händelse av rån eller andra kriser. Kassörskan som överfölls följde rutinerna till punkt och pricka när hon larmade och tog sig ur affären. Det gjorde också den andra personalen som var på plats. Väktare kom direkt och ambulans efter sju minuter.

– Allt fungerade som det skulle, säger Ulf Danielsson. Men det här var ju egentligen inte ett rån, utan ett helt oprovocerat överfall. Dessutom känner många av oss igen gärningsmannen sedan tidigare, och han har alltid uppträtt stillsamt.

Det här hade kunnat hända var som helt i samhället, säger Ulf Danielsson.

– Och nu råkade det vara en av våra tjejer. Det är förjävligt.

Den överfallna kvinnan vårdas på USÖ:s intensivvårdsavdelning och har skador på matstrupe och luftstrupe orsakade av knivmannen.

Beredskapen inom Ica är god. Enligt Sandra Stranddberg, pressekreterare på Ica, finns färdiga rutiner som alltid används vid händelser såsom hot, våld eller rån.

Ica har ett krisscentrum som kan kontaktas vid incidenter, och har öppet dygnet runt året om. Där ges stöd till medarbetare, handlare eller apotekschefer, och kopplades in direkt efter händelsen på söndagsmorgonen.

Fakta Butiksrån

Rånet mot svenska butiker nådde en topp 2009. Då utsattes 1154 butiker för rån. Förra året rånades 818 butiker, de två åren dessförinnan var siffran nere under 800 fall per år.

I 40 procent av fallen förra året var rånaren beväpnad med pistol eller pistolliknande attrapper. I 38 procent av fallen användes kniv.

Ungefär en av 100 butiker per år utsätts för rån. Risken att utsättas för rån i en guldsmedsbutik är nära fem gånger så hög som risken inom övrig handel.

I endast 50 procent av rånen 2013 var bytet kontakter,

Tre av 100 livsmedelsbutiker per utsätts för rån.

Flest rån inträffar i Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län.

Ser man till rån per 100 000 invånare så toppade förra året Skåne och Gävleborgs län med 12 rån per 100 000 invånare.

I Örebro län var motsvarande siffra 7 rån per 100 000 invånare.

Källa: Svensk Handel

Mer läsning

Annons