Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekebys elever spelar in film om grupptryck

Elever i årskurs 4–5 på bland annat Ekeby skola agerar skådespelare då brevfilmer spelas in. När NA besöker dem är det en film om grupptryck som håller på att färdigställas.

Annons
Regi-assistent. Elias Liljebjörn har hand om ljudupptagningen under en av filminspelningarna. Scenen får tas om flera gånger då det visar sig lättare sagt än gjort för skådespelarna att låta bli att se in i kameran.

Fyra tjejer kämpar med skolarbetet, men kommer att tala om lite annat också.

– Tycker inte ni att Filip är söt? frågar en tjej.

Men hon får inget medhåll av någon av de andra. De tycker tvärtom det är konstigt att hon kan tycka det. En av de andra vill bjuda in till en tjejkväll. De andra vill gärna komma, men bara om inte Sofia kommer.

– Närbild 2, tagning 1, säger Lennart Hessel från Kulturskolan, och så tas filmsekvensen om grupptryck om igen för minst femte gången.

– Det kändes obekvämt med kameran så nära. Men det är kul också, säger Elin Sevon efteråt, en av tjejerna som medverkar i filmen. Alla kan de känna igen sig i det där dilemmat med grupptryck, men säger att de inte tycker det finns så mycket av det på Ekeby skola.

Idén till brevfilmerna är hämtade från Bullen, tv-programmet för ungdomar där ungdomars självupplevda historier filmatierades och diskuterades.

Inga färdiga svar– Det finns inget färdigt svar på hur man löser problemet, utan där får eleverna själva vara med och diskutera, säger Jenny Liljeberg, som anställts på 60 procent för att jobba som dramapedagog inom projektet Skapande skola.

Vad gäller just arbetet med brevfilmerna har hon hittills förutom Ekeby skola även besökt Stene, Hardemo, Kumlaby och Lillheden.

– Det är roligt att upptäcka hur alla anstränger sig för att få till ett lyckligt slut, för en film utan lyckligt slut är det ingen som vill ha.

Som avslutning på höstens filmprojekt anordnar Kulturskolan den 15 december en filmfestival på Folkets hus där alla filmer visas.

Tystnad, tagning! Lennart Hessel och Jenny Liljeberg bildar filmteam inför skådespelarna Emelina Fransson, Elsa Sandholm, Elin Sevon och Josefin Lundberg.
Ett, två, tre- å hopp! Filmen ska avslutas med en stillbild på alla skådespelarna tillsammans. Ungefär så här kan den komma att se ut.
Skådespelare på språng. Ekeby skolas matsal blir plats för en filmsekvens.
Instruktioner. Alexander Koutakis är i sitt vanliga jag försigkommen och har inte svårt att ta plats. Nu ska han istället gestalta en pojke som blir mobbad. Jenny Liljeberg ger lite goda tips och råd.

Mer läsning

Annons