Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin motivet när intraprenader nobbades

Om det inte varit för kommunens ansträngda ekonomiska läge hade kommunfullmäktige under måndagskvällen fattat beslut om att tillåta intraprenader. Debatten lutade åtminstone åt det hållet.

Annons

I en gemensam motion från M C, KD, FP och MP föreslogs att kommunen aktivt ska verka för införandet av intraprenader i kommunen, till exempel genom upprättandet av policydokument och styrdokument.

– På grund av osäkerheten i den kommunala ekonomin yrkar vi avslag på motionen, sade Lennart Eriksson i inledningen av debatten.

Mats Hellgren, M, tog forskning till stöd för att intraprenader är en driftsform som ger de anställda ökat engagemang, större ansvarstagande och en högre känsla av meningsfullhet på sitt arbete.

– En intraprenad får en påse pengar att använda och då slipper man budgetar som skenar, sade Hellgren, som tyckte att ekonomin likaväl kunde vara ett argument för driftsformen.

Även han trodde dock att intresset för att starta en självständig enhet var begränsat med dagens ekonomi.

– Men kanske 2012, 2014 eller ett annat år, sade Hellgren.

Han fick på sätt och vis medhåll från Lennart Eriksson som hänvisade till yttrandet från kommunens tjänstemän där det heter att det kan vara aktuellt att pröva intraprenader i framtiden.

Den tråden hakade Per Holm, KD, på och föreslog att kommunfullmäktige fattade beslut om att införa intraprenader i Kumla ”när ekonomin så tillåter”.

– Läser man yttrandet så tycker jag inte att det finns några stängda dörrar mot intraprenader. Det står att intraprenader kan prövas längre fram och det tycker jag är ett bra förslag, invände Elisabeth Berglund, V, mot Holms tankegång.

Hon tyckte dock att de målsättningar som uttrycktes i motionen är sådant som det redan arbetas med i den ordinarie kommunala verksamheten och fann det nog så viktigt. Tveksamma röster från debatterande socialdemokrater fanns också.

– Jag har framför allt lyssnat av de som inte varit så nöjda med intraprenader. De har haft upplevelsen att det har varit svårt att styra, sade Katarina Hansson.

Hon framförde också farhågan att barn med särskilda behov kan bli lidande i de fall en skola drivs som intraprenad.

– Säger man då till skolan att ni får klara er med den peng ni fått?, undrade Hansson.

Mats Hellgrens svar blev att det går att lösa i intraprenadavtalen.

Katarina Hansson hade dock fler invändningar, bland annat det blir svårt att styra intraprenader utifrån politiska beslut.

Mats Hellgren ville dock tona ner politikernas inflytande.

– Det är inte vi politiker som startar intraprenader, men när läget tillåter kan vi ge de som vill starta den möjligheten, ansåg han.

Beslutet blev till slut ett avslag på motionen.

– Det här är inte den mest angelägna fråga att jobba med just nu, men det har varit en jätteintressant debatt, intygade Lennart Eriksson.

Oppositionen lovade att påminna S-ledningen om de positiva tongångar man ändå anade, den dag den kommunala ekonomin är i bättre balans.

Mer läsning

Annons