Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever dammsuger Kumla på 50-öringar

I dag och i morgon är sista chansen att hjälpa klass 5 på Stene skola i Åbytorp att vinna en klassresa.

Annons
Dammsuger Kumla. 3 074 gamla 50-öringar i koppar har Klass 5 på Stene skola hunnit samla in. Det var i maj som de som enda Kumlaskola anmälde sig till Klasskampen som ingår i kampanjen Dammsug Sverige. Men det är inte för sent att hjälpa dem till klasskassatillskottet på 2 000 kronor som hägrar.

Genom att samla in så många 50-öringar som möjligt innan den 1 oktober kan klassen vinna en klassresa till Furuviksparken samt få in 2 000 kronor till sin klasskassa. Men konkurrensen är stenhård i Klasskampen som ingår i Damsug Sverige-kampanjen. Över 700 skolor är med och samlar in koppar-femtioöringen som ska försvinna.

Klass 5 på Stene skola är den enda klassen i Kumla kommun som anmält sig till Klasskampen.

Det var när klassens lärare Lisbeth Nilsson som vanligt läste Lyckoslanten för eleverna i våras som de fick reda på att det pågick en tävling i att samla in gamla 50-öringar.

Efter en natts betänketid bestämde sig eleverna i klassen att delta.

– Vi ville göra det för att ha chansen att få in pengar till vår klasskassa samtidigt som vi gjorde något bra för andra barn i världen, säger barnen i klassen.

För de 50-öringar de samlar in går till välgörande ändamål genom organisationerna Childhood, SOS Barnbyar och Bris.

Sedan slutet av maj har barnen i klass 5 samlat in 3 074 femtioöringar. Därmed ligger de någonstans i mitten av Klasskampen.

– Men vi har fått in ungefär lika mycket till som vi ännu inte har räknat, säger klassläraren Lisbeth Nilsson.

Sätten att få in 50-öringarna har varit många i klassen. Naturligtvis har föräldrarna engagerats i insamlandet. Men en elev såg till att en insamlingsburk hamnade på ett kafé i Askersund. En annan passade på att ta med sig en burk till en auktion och andra har knackat dörr i Åbytorp med blandat resultat.

Men oavsett hur det går i Klasskampen är Lisbeth Nilsson glad för att alla 19 eleverna i klassen har engagerat sig på fritiden för att göra en behjärtansvärd insats för andra barn och för klassen.

Mer läsning

Annons