Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever gör spel till barn i Uganda

Entreprenörsandan frodas i klass 7c på Vialundskolan. Senaste projektet är att sända ner egentillverkade spel till sjuka barn i Uganda.

Annons
Sjundeklassare på Vialundsskolan gör spel som ska skänkas till barn i Uganda

Redan förra året blev klassen nominerad till årets skolentreprenör i Örebro län, efter att ha spelat in en film om Kumla. Och sista tiden har mycket tid ägnats åt att ta fram sju olika spel, hela vägen från idé fram till färdig produkt.

Spelen ska användas av skadade barn i Uganda, under deras väntan på operation. Organisationen Able Child Africa står bakom hjälpen till barnen via projektet ”Smiles”.

– Min lillasyster Malin Rosenkvist, som bor i London, är initiativtagare till projektet och har samlat in 120 000 kronor till operationerna. Väntetiderna kan bli långa då det är många barn som ska opereras under två dagar i oktober och det är där som våra spel kommer in i bilden, säger läraren Erica Rosenkvist.

Tomtarnas julverkstad

I går inleddes eftermiddagen med att representanter från Kumlaföretagen NAbygg och Bimo i Åbytorp, som sponsrar med fraktpengar och material, kom till klassen. Sedan blev det lite av tomtarnas julverkstad med ett hektiskt arbete och full fart i både lektionssal och slöjdsal med att färdigställa spelen, som sänds i väg i dag, fredag.

Arazu Nabipour sandpapprade kanterna på tärningar för att få dem mjuka, och gick sedan över till att måla dem i klara färger.

Riktigt coolt

– Jag har aldrig tänkt på det tidigare att man kan göra spel själv. Det är faktiskt riktigt coolt, säger Arazu som hoppas att barnen ska tycka de svenska spelen är roliga.

– Det är stora tärningar, så att även mindre barn ska kunna slå med dem. Och de barn som är synskadade kan också använda dem, eftersom vi gör hål för siffrorna.

Till andra spel som eleverna tillverkade hörde memory, geografispel, och tre i rad.

– Jag ville göra ett enkelt spel, inget komplicerat, säger Andy Toma medan han målar spelbrädet till tre i rad med blå färg.

Förhoppningsvis ska man senare kunna koppla upp sig via Skype på skolans datorer för att kunna följa Malin Rosenkvist på plats i Uganda och se då barnen får spelen.

Mer läsning

Annons