Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever slår larm om farlig damm

Skogstorpsskolans elevråd ville ha ett staket kring en damm på skolgården. Resultatet blir nu troligen att dammen i stället kommer att fyllas igen.

Annons
Snart ett minne blott? Elevrådet på Skogstorpsskolan ville ha ett stängsel kring dammen för att öka säkerheten. Resultatet kan nu i stället bli att den fylls igen. Bild: JAN WIJK

Elevrådet har i ett medborgarförslag önskat ett staket runt dammen, eftersom även förskolebarn använder skolgården. Eleverna föreslog att dammen fortsatt kunde göras tillgänglig för de äldre barnen i deras skolundervisning genom en grind i staketet.

Dammen anlades i samband med att skolan byggdes och var tidigare inte möjlig att nå för förskolebarn. Dammens vara eller inte vara har varit ett diskussionsämne under lång tid bland både föräldrar, skolpersonal och politiker.

Som ett svar på medborgarförslaget har tekniska kontoret lämnat ett yttrande. De konstaterar att dammen ligger i närheten av såväl förskola, lekplats som bostadsbebyggelse. För att höja säkerheten kan man antingen, som barnen vill, hägna in den eller fylla igen den.

Billigare lösning

Bara tre meter bort från den aktuella dammen, på andra sidan en cykelbana, finns en annan dagvattendamm. Kring den finns det dock stängsel, enligt samma typ som elevrådet önskat kring skolgårdens damm.

Ett likadant stängsel runt skoldammen skulle så klart vara ett alternativ, men tekniska kontorets förordar trots allt att den fylls igen.

Det är ett något billigare alternativ och minimerar risken för olycksfall. Då behålls endast bäcken som förser dammen med vatten.

Beslut i dag?

Frågan ska upp på kommunfullmäktiges sammanträde i dag måndag.

– Men det är inte säkert att det är sista ordet i den här frågan, tror Jan Öholm på Kommunfastigheter.

I Tekniska kontorets svar framgår också att om eleverna även i framtiden vill besöka dammar som en del i undervisningen, så finns en damm söder om Hagaby, en kilometer från skolan. Dammar finns även vid Norra Mos och öster om Smedstorp.

Mer läsning

Annons