Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie satsar på en karriär som musiker

Hon fick sin första gitarr i julklapp, och har nu redan gått till finalen av musiktävlingen Be the one. 14-åriga Kumlatjejen Emelie Hayward måste onekligen besitta en hel del talang.

Annons

Musiken finns inom familjen sedan tidigare, bland annat via proffspianisten Peter Hayward, Emelies morfar. En period provade Emelie att spela piano hon också, men det blev aldrig någon passion hos henne.

Sjungit har hon gjort så länge hon kan minnas. Och när hon fick en gitarr i julklapp insåg hon att det verkligen var hennes grej.

– Det passar mig att kunna sjunga och spela samtidigt. Så fort jag fick gitarren började jag skriva en del egna låtar, berättar Emelie.

En kompis tyckte hon skulle skicka in sin låt I will stay strong till musiktävlingen Be the one i Katrineholm. Utan att säga något till någon i familjen lydde Emelie rådet, och hon skulle inte ångra sig.

– Plötsligt fick jag ett e-post att jag blivit antagen till sista delfinalen i Katrineholm. Jag blev hur överraskad som helst.

Flera släkt och vänner följde med Emelie till Musikens hus i Katrineholm när deltävlingen nyligen avgjordes där.

– Vi var sju stycken deltagare. När vi talade med varandra innan tävlingen visade det sig att jag var den enda som aldrig uppträtt med egen musik tidigare. Det blev jag inte direkt mindre nervös av.

Nervositeten släppte dock allt mer. Emelie sjöng sin sång, denna gång med en gitarr som hon lånat av sin musiklärare på Kumlaby skola Therese Carlsson som hjälpt henne mycket.

Och juryn var efteråt översvallande i sitt beröm.

– En av dem sa att hon nästan började gråta av min sång. Det var hur kul som helst att få höra deras beröm, säger Emelie.

Emelie blev en av de tre som gick vidare till finalen. Den avgörs nu på fredag den 12 augusti i Katrineholms stadspark, om vädret tillåter.

Den som vinner får ett singelkontrakt för att kunna ge ut den låt man tävlat med. Just nu finslipar Emelie på sin sång.

Vet du något om de andra bidragen?– De ligger alla ute på nätet, men jag vill inte kolla för jag tror att jag bara blir mer nervös då.

Vad vill du fortsättningvis med din musik?– Jag vill bli musiker på heltid och försörja mig på det. Jag kan helt enkelt inte tänka mig att jobba med nåt annat!

Mer läsning

Annons