Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fjärdedel av under-skotten måste lösas

För att bördorna ska bli rimliga föreslår kommunens ekonomidirektör att nämnderna bara ska behöva ta hand om en fjärdedel av sina underskott.

Annons

Kommunstyrelsen fattade förra året ett principbeslut: eventuella underskott ska nämnderna ta ansvar för helt på egen hand. I veckan behandlas kommunens bokslut för 2010 på kommunstyrelsen. Då finns ett annat förslag.

Kommundirektören och ekonomidirektören föreslår att 25 procent av respektive nämnds över- och underskott överförs till 2011. Det innebär till exempel att socialnämnden lyfts av 20,5 miljoner kronor av det underskott man drog på sig förra året. Nämnden behöver ”endast” hitta besparingar på 6,8 miljoner i verksamheten i år.

Ökade skatteintäkter

Barn- och utbildningsnämnden som drog över sin budget med 9,4 miljoner kronor får ta med sig 2,3 miljoner av det underskottet in i årets verksamhet.

Att den här hjälpaktionen överhuvudtaget är möjlig beror på att skatteintäkterna har ökat, som en följd av att fler Kumlabor än vad man trodde har arbete. Sammanlagt handlar det om ett tillskott på 26 miljoner kronor mot budget.

För att förbättra kommunens likviditet föreslås också att planerade investeringar i år skjuts på framtiden och att premieinbetalningen, 12 miljoner kronor, för pensioner intjänade före år 1998 inte verkställs under 2011.

Mer läsning

Annons