Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helg att tänka på nära och kära

Allhelgonahelgen är för många en viktig tradition då man tänder ljus och tänker på sina nära och kära. I Kumla kommunen var det under lördagen också öppet hus på kyrkogårdarna.

Annons
Viktig tradition. Allhelgonahelgen är en viktig tradition för Margareta Norgren som tänder ett ljus för sin man vid Kumla kyrka. – Man går hit annars också, men just en sån här kväll känns det extra viktigt, säger hon. Foto: Veronica Svensson

Hardemo/Ekeby/Kumla. – Det är en helg man kommer i håg nära och kära, både de som lever och de som har gått bort, säger Eva Bergström. Hon och Svanbjörg Pálsdóttir har åkt från Göteborg till Hardemo kyrka för att tända ljus på Evas mammas grav.

– Visst är Allhelgona en viktig tradition, så viktig att vi åker 30 mil hit. Men mamma fyllde år nära den här helgen också, så det blir extra speciellt, berättar Eva.

Både Eva och Svanbjörg uppskattar att kyrkogården har öppet hus, att man får gå in och fika och bara vara i kyrkan en stund.

– Ett åttiotal besökare har vi haft hittills, inklusive högmässans besökare, säger Gunnar Norberg, präst i församlingen.

– Att tända ljus på gravarna på Alla helgons dag är ingen gammal sed, det började man med först på 50-talet. Men det märks ändå att folk tycker att det är viktigt.

Läs mer i söndagens tidning.

Gravljus. Wiktoria Stolt ställer iordning ljusen som fanns till försäljning i Ekeby kyrka.
PÅ besök. Eva Bergström och Svanbjörg Pálsdóttir har åkt från Göteborg för att tända ett ljus på Evas mammas grav i Hardemo.
Kärt Återseende. Väninnorna Vera Blomberg och Gunni Trygg träffade på varandra i Ekeby kyrka efter att inte ha setts på många år. Även sonen Stig Blomberg med sin fru Birgitta var med.

Mer läsning

Annons