Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kopp kaffe med lite trafikvett är serverat

Det är egentligen inget nytt: kör inte för länge i sträck och var nykter i trafiken. Men uppmaningen behövs varje år inför och under sommarmånadernas många bilresor.

Annons
Arne Östlund visar vägen till Kvarntorpshögen för Arne Larsson. MHF och Blå bandets informationsvecka har börjat. De finns på tre platser i länet till och med fredag, på rastplatserna vid Sickelsta, Hammarbron och Villingen.Bild: Pia Gyllin

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och Blåbandsrörelsen informerar under veckan biliser som stannar till på Sickelsta rastplats. De bjuder också på kaffe och kaka.

–Vi hoppas att det ska få folk att stanna till. Det är viktigt att man inte kör för länge, utan tar pauser då och då. Speciellt i den här värmen, säger Carin Sartz som är en av informatörerna denna dag.

–Vi ska försöka bromsa hastigheten under den veckan vi står här, och tala om att man ska hålla sig nykter i trafiken, säger kollegan Arne Östlund.

I Sickelsta har MHF och Blå bandet haft informationsvecka sedan rastplatsen öppnades. Varje år brukar det vara runt 2000 bilister som stannar till och pratar.

–En del vill ha information och kartor, andra vill bara ha fikat och en del vill höra om vilka sevärdheter som finns här, berättar Arne.

–Vi passar ju givetvis på att göra lite reklam för Kumla när vi ändå står här och talar med folket.

En av förarna som vill ha information om just resmål är Arne Larsson från Halland. Han uppskattar initiativet.

–Det är jättebra så att man hittar till sevärdheterna.

Information om nykterhet och pauser behöver han dock inte, säger han med ett leende.

–Jag kör redan nykter och så stannar vi då och då längs vägen och sträcker på benen.

Även Sune och Layla Nilsson från Piteå har hittat till Sickelsta och sitter med en karta de fått av Arne Östlund.

–Vi funderar på hur långt vi ska orka köra i dag, så det var ju jättebra att få en sån här karta, tycker Sune om sin nya rastplatskarta.

–Då vet man ju var man kan stanna långt i förväg så att man kan planera. Att inte köra alltför långt är både en fråga om trafiksäkerhet och ens egen hälsa, så det är viktiga saker.

Mer läsning

Annons