Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon satsas på förstudie

Intresset för att göra metanol av skogsråvara är stort. Flera aktörer väntar med spänning på att någon ska gå före.

Annons
Magnus Henke Handläggare på Energimyndigheten.

Den bedömningen gör Magnus Henke, handläggare på Energimyndigheten.

– Det är många som vill se om någon lyckas med att i indust-riell skala framställa metan och metanol av biomassa och sedan kunna använda det konceptet, säger Henke.

Energimyndigheten har satsat en miljon kronor i förstudien, som ska utröna om det finns förutsättningar för metangas- och metanolproduktion i Kvarntorp.

– Vårt intresse är att se om en sådan här produktion kan bli livskraftig utan statsstöd och vad det kan ge för utväxling samhälleligt.

Kan ge flera svar

Magnus Henke hoppas också att förstudien kan ge en fingervisning om vad som kan tänkas hända med råvaran – biomassa från skogen. Kommer den att räcka till? Kommer priset på råvaran att öka? Blir priset på slutprodukten attraktivt i jämförelse med bensin?

– Det här är frågor som gör att vi tycker att det är befogat med en förstudie, säger Magnus Henke.

Han säger att Kvarntorp inte är unikt utan det finns flera platser i Sverige som har liknande förutsättningar. Så om Sakab/Eon kan lyckas så kan det öppna för fler liknande satsningar. Men trots att det rör sig om en relativt stor anläggning så kan den på sikt vara liten i sammanhanget. Magnus Henke ser framför sig ännu större anläggningar för produktion av metangas och metanol där energi-utbytet räknas i gigawatt snarare än i megawatt.

– Men de byggs nog i anslutning till en hamn, dit det är lätt att forsla stora mängder biomassa, säger Henke.

Mer läsning

Annons