Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast luckan visar på damm

Det var länge sedan de användes – därför har kommunstyrelsen beslutat att tre underjordiska branddammar ska tas bort.

Annons
Tomt i kullen. Det är bara luckan som talar om att kullen i Prästgårdsskogen är skapad. Där finns en av tre branddammar som nu ska tas bort eftersom de inte längre används.

Vet man inte om dem så syns de knappt. I Prästgårdsskogen pekar skylten ”Brandpost” in mot en kulle. I den finns en av Kumlas tre underjordiska vattenkammare. De finns registrerade hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som så kallade krigsbranddammar. De anlades med statligt stöd från 1950-talet och framåt.

– Numera finns ett väl utvecklat brandpostnät och brandbilar med större tankar, så branddammarna behövs inte längre, konstaterar kommunalrådet Katarina Hansson, (S).

Enligt en utredning som kommunen gjort är det svårbedömt hur länge cisternerna av betong håller. Därför har kommunstyrelsen beslutat att de tre dammarna ska läggas igen.

– Det är bättre, marken går inte att använda till något som det är i dag, säger Katarina Hansson.

En av de tre dammarna ligger i Via industriområde på fastigheten Gråsparven 1.Den marken överlåts till Kumla fastighetsbolag, som har intresse av de drygt 2 000 kvadratmetrarna. Värdet på marken bedöms lika hög som kostnaden för att ta bort dammen, varför den överlåts gratis till bolaget.

Mer läsning

Annons