Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkla paket från kyrkan räddar liv

En filt. Några tygblöjor. Kläder, tvål och tvättlappar. Så enkelt kan det vara att rädda liv.

Annons

På måndag morgon börjar det packas babypaket på Församlingshemmet i Kumla. Det är ett projekt som tidigare drevs av Kävesta folkhögskola, men som i höstas flyttade in i kyrkans lokaler i Kumla.

Tanken är med att några enkla hygienartiklar i ett babypaket rädda liv på nyfödda och nyförlösta kvinnor.

I länder världen över föder många kvinnor sina barn i hemmen. Ofta ensamma, långt från medicinsk hjälp och med stor risk för att mamman eller barnet inte överlever. 

Innehållet i paketen ser till att det nyfödda barnet hålls varmt och rent. Men paketen har också ett vidare syfte. Att långsiktigt verka för att förändra synen på kvinnors rätt att få bestämma själva. Berättiga kvinnornas val att få föda medicinskt säkert.

Babypakten distribueras via organisationen Human Bridge i två kategorier. Den ena som ren katastrofinsats i akuta lägen – t ex genom att de delas ut på förlossningskliniker i flyktingläger. I den andra kategorin handlar det om att stärka både kvinnan och barnets roll i samhället.

Något som ligger helt i linje med vad Svenska kyrkan står för.

– Som kyrka vill vi bidra till att människor ska få ett värdigt liv – vad passar då bättre än att få vara med och bidra till säkra förlossningar och bra eftervård för mor och barn, säger Lena Gunnarsson- församlingspedagog i ett pressmeddelande.

Hon tillsammans med diakonen Irene Eriksson är den som skött kontakten med Kävesta och uppstarten av projektet.

– Vi bidrar med resurser i form av lokaler för packning och förvaring, samt information om hur man kan bidra. I övrigt har vi ideella krafter och volontärer som tagit ansvar för projektet, berättar Lena.

Nu på måndag packas insamlade kläder och saker alltså ihop.

Mer läsning

Annons