Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etik och moral i skrivelse till sociala rådet

Hur utbildar kommunen sin personal inom äldreomsorgen i frågor kring etik och människosyn? Det vill medlemmarna i SPF Kumlabygden ha svar på, med anledning av det som hände på Kungsgården.

Annons
Skrivelse. Gerd Gullberg Johnson utanför stadshuset i Kumla.

Gerd Gullberg Johnson hade alltid tyckt att Kumla kommun verkade vara en bra kommun att bli gammal i. Men då hon hösten 2009 gick i pension efter att i många år arbetat som arbetsterapeut på kommunens olika äldreboenden, kände hon på sig att något var fel.

– De hade varit väldigt många chefsbyten på mellannivå, då är det något som inte stämmer, säger Gerd.

Hösten därpå uppdagades missförhållandena på Kungsgården.

– Jag blev förtvivlad. Och många av de äldre jag var i kontakt med kände en stor oro och ångest för att åldras.

Viktiga frågor

Gerd är vice ordförande i SPF Kumlabygden, och nu också samordare för föreningens nybildade sociala kommitté. Efter alla de diskussioner som blev efter Kungsgården, skapades detta forum för att lyfta fram viktiga frågor och på så vis också skapa ett engagemang.

I slutet av förra veckan lämnades en skrivelse till Kumla kommuns sociala råd, se faktaruta här intill, där de vill ha svar på flera för äldreomsorgen väsentliga frågor.

De vill också veta hur kommunen använt det stimulansbidrag som regeringen delade ut under 2011, som skulle gå till en kvalitetshöjning och tryggare vård.

– Personalen inom äldreomsorgen är fantastisk. Men de behöver stöttning för att kunna hantera de ofta mycket svåra frågor som de möter i vardagen, säger Gerd och nämner i sammanhanget även det faktum att USÖ kortat sina vårdtider, vilket gör att det vilar ett större ansvar på kommunen.

Konstruktivt arbete

Hon är noga med att poängtera att hon vill ha en dialog, inte konfrontation, med kommunen. Allt för att så konstruktivt som möjligt leda arbetet framåt.

Den fjärde april sammanträder sociala rådet och då får man veta hur skrivelsen kommer att behandlas vidare.

Vad tror du om era möjligheter till att faktiskt kunna påverka?

–  De här frågorna har säkert inte högsta prioritet då socialnämnden sammanträder. Just därför är vår skrivelse viktig. Och jag tror det kan vara en bra tid att göra det nu, då allt lugnat ner sig.

Vad är främsta anledningen till att du engagerar dig?

– För att jag vill att vi i Kumla ska måna om varandra och att även äldre ska kunna känna att de har livskvalité.

Mer läsning

Annons